fbpx

Egyes vérnyomáscsökkentők a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentik?

Jól ismert, és sajnálatos tény, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség egyaránt károsíthatják az ereket. Az viszont, hogy egyes vérnyomáscsökkentők a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthetnek, egészen újszerű felvetés, mely egy közelmúltban publikált tanulmány révén világszerte a figyelem középpontjába került. 

A vérnyomáscsökkentők szerepe a kettes típusú diabétesz megelőzésében

A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent vizsgálatban (melynek angol nyelvű összefoglalója ide kattintva érhető el) többféle vérnyomáscsökkentő gyógyszer cukorbetegség-megelőző hatását is vizsgálták, szembeállítva más típusú vérnyomáscsökkentőkkel vagy placebókkal. 

A résztvevők kivétel nélkül olyan páciensek voltak, akik valamilyen vérnyomáscsökkentőt szedtek de (még) nem voltak diagnosztizálva 2-es típusú cukorbetegséggel. A kutatásban 1973 és 2008 között végzett vizsgálatok adatait használták fel.

A randomizált, kontrollált vizsgálatban résztvevők száma meghaladta a 145 000 főt, túlnyomórészt férfiak (60,6%), de szép számmal nők is (39,4%) is szerepeltek az alanyok között. Közülük 9 883 résztvevőnél diagnosztizáltak újonnan kialakult 2-es típusú cukorbetegséget. A szisztolés vérnyomás 5 Hgmm-es csökkentése azonban 11%-kal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. (A szisztolés vérnyomás a szív összehúzódását jelzi, ez az első szám a vérnyomás értékében.)

Az oxfordi és bristoli kutatók megállapításait árnyalja, hogy ez a “védőhatás” csak bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről volt elmondható. Vagyis a vérnyomás csökkentése ugyan hatékonynak bizonyult a 2-es típusú diabétesz csökkentésében de ez nem mindegyik vérnyomáscsökkentő esetében volt így. Az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACE-gátlók) és az angiotenzin-II-receptorblokkolók (ARB-k) hatásosabbnak tűntek a megelőzésben.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás egyaránt a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője

A 2-es típusú cukorbetegség elkerülése már csak az ereink védelmében is kritikus fontosságú, mivel úgynevezett mikro- és makrovaszkuláris következményekkel is járhat. 

A mikrovaszkuláris szövődmény hétköznapi nyelven a hajszálerek károsodását jelenti, és jellemzően a látás, a veseműködés és az idegek károsodását eredményezi. A súlyos makrovaszkuláris kövezmények közé tartoznak az olyan szív- és érrendszeri problémák, mint a szívroham vagy az agyvérzés és a stroke.

Bár nem minden összefüggés tisztázott a két betegség között, de aligha vitatható, hogy a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kéz a kézben járhatnak. A cukorbetegek vérnyomása gyakran emelkedett, ahogy a szívbetegségek kockázata is nagyobb a körükben. A szóban forgó kutatás szerint “minden 20 Hgmm-rel magasabb szisztolés vérnyomás a 2-es típusú cukorbetegség 77%-os kockázatával jár”. 

A magas vérnyomás felismerését nehezíti, hogy sokszor észrevétlen marad (innen kapta a baljós “néma gyilkos” elnevezést is), olykor már csak akkor fedezik fel, amikor látványos tüneteket, szövődményeket produkál. Van, hogy már csak a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, a heves szívdobogás utal arra, hogy a szív- és érrendszer – a magas vérnyomás szövődményeképpen is – komoly problémával küzd. 

Nem véletlen, hogy a cukorbetegséget és a magas vérnyomást egyaránt a CVD, a szív- és érrendszeri betegségek első számú kockázati tényezői közé sorolhatjuk, ráadásul e kockázatok az életkor növekedésével csak nőnek. 

A cukorbetegség a világ felnőtt lakosságának 9%-át érinti, épp ezért nagy jelentőséggel bír, hogy a vérnyomáscsökkentők átgondolt alkalmazása révén egy újabb esély nyílik a megelőzésre. A 2-es típusú diabétesz elkerülésére értelemszerűen nem ez az elsődleges stratégia, de figyelmen kívül hagyni sem érdemes.

Mit üzen a kutatás a pácienseknek?

Összességében természetesen azt, hogy a normál vérnyomás megtartása, illetve a már kialakult magas vérnyomás csökkentése mindenképp jótékony hatású a 2-es típusú cukorbetegség kivédésében, valamint a szív- és érrendszeri kockázatok mérséklésében.

A megelőzés nem csupán egyéni felelősség kérdése (bár kétségkívül az is). A kardiológus segítsége is felbecsülhetetlen lehet az egyéni megelőzési stratégia megalkotásában. Az orvos által indokolt esetben előírt gyógyszeres kezelés az életmódváltással együtt már hatékonyan segíthet kivédeni a súlyosabb szív- és érrendszeri szövődményeket.

Vajon a magas vérnyomás vagy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére érdemes jobban figyelni, ha a szív- és érrendszer egészségéről van szó? Nem lehet, és nem is kell választani, hiszen a megelőzést képtelenség egyik vagy másik területre szűkíteni.

A vérnyomáscsökkentők cukorbetegség-megelőző hatásával kapcsolatos kutatás a maga módján éppen azt üzeni: ha a szív-és érrendszer állapotáról van szó, minden mindennel összefügg. Hogy érdemes minden apró lehetőséget számba venni, ami az egész világon, így Magyarországon is vezető halálozási oknak számító CVD (cardiovascular disease) kialakulásának esélyét csökkenti.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedés nem elkerülhetetlen, nem a “korral jár”. Több típusa is eredményesen megelőzhető, minden lépés, ami a kockázatcsökkentés felé vezet, akár életet is menthet a későbbiekben. Számos szív- és érrendszeri betegségnek lehet örökletes a háttere (ez szintén kockázati tényező), de ez sem jelenti azt, hogy kivédhetetlen lenne a CVD.

Mit tehetünk a mindennapokban?

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a mozgásszegény életmód, a stressz, vagy a helytelen, így a rossz koleszterinszintet (az LDL-t) növelő táplálkozás  hosszú távon a magas vérnyomás biztos receptje is.

Magas vérnyomás gyanúja esetén különösen fontos (mondhatjuk, hogy nulladik lépés) a rendszeres, és következetes mérés. Utóbbi alatt azt értjük, hogy a mérés célja ne csak maga a mérés legyen: ha az eredményeket szakorvos is értékeli, szükség esetén hamarabb sor kerülhet a gyógyszeres kezelésre is. A mérés mindenki számára indokolt lehet, aki úgy érzi, kora, egészségi állapota, vagy a családban előforduló magasvérnyomás-betegség folytán a kockázati csoportba tartozik. 

Az otthoni vérnyomásmérés mindamellett nem is olyan egyszerű művelet, mint amilyennek látszik. Nem mindegy, hányszor, meddig, milyen időpontokban mérünk: korábbi cikkünkből praktikus tanácsokat kaphat ezzel kapcsolatban.

A kardiológiai szűrővizsgálat újabb tudatos lépés, hiszen ilyenkor szinte bizonyosan fény derül az addig rejtve maradt magas vérnyomásra, de legalábbis megállapítható, hogy milyen kockázati tényezők állnak fenn, a családban előforduló betegségektől az egyéb egészségügyi problémákig.

“Magasnak számít a vérnyomásom? Fenyeget a jövőben a magas vérnyomás kialakulásának veszélye? Szükségem van jelenleg vérnyomáscsökkentő gyógyszerre? Ha igen, milyenre? Jelenlegi vérnyomáscsökkentőm megfelelő? Megfelelő mennyiséget szedek belőle? Jól mér a vérnyomásmérőm? Hogyan és hányszor mérjem a vérnyomásomat? Hogyan kerülhetem el a 2-es típusú diabéteszt is?” ha ezek közül akár csak egyetlen kérdés is megfordult  a fejében cikkünket olvasva, érdemes kardiológus szakorvossal konzultálnia. Szeretettel várjuk!

 

 

Felhasznált irodalom: Blood pressure lowering and risk of new-onset type 2 diabetes: an individual participant data meta-analysis; The Lancet