fbpx

A vérnyomás mérése otthon

A stressz, némi torna és akár néhány pohár ital is az orvossal történő találkozó előtti este megemelheti a vérnyomást. Tehát gyakran nehéz megmondani vajon a szokatlanul magas érték az orvos rendelőjében valóban azt jelenti-e, hogy magas a vérnyomásunk, – vagy ha már tudvalevően magas, akkor tovább rosszabbodott a helyzet – vagy csupán egy munkahelyi határidő emelte meg átmenetileg az értékeket.

A probléma ellensúlyozására az orvosok közül sokan javasolják a vérnyomás otthoni ellenőrzését. Ennek különösen akkor van jelentősége, amikor a beteg ún. „fehér köpeny”, vagy labilis vérnyomással bír. Az otthoni mérés hasznos a fizikai gyakorlatokra, a gyógyszerekre, vagy a kezelés változtatására adott válaszok követésére is, hiszen pontosabb képet ad a vérnyomást illetően. Mindemellett, érdekeltebbé teheti az embereket egy olyan probléma kontrollálásában, amely nem okoz különösebb panaszt, amíg nem származik belőle szívroham vagy stroke, vagy veseelégtelenség.

Az otthoni mérőeszköz első használata előtt vizsgáljuk meg műszerünket az orvos rendelőjében lévő mérőeszközhöz hasonlítva. Amikor először mérjük otthon a vérnyomást, mérjük korán reggel, a vérnyomás gyógyszer bevétele előtt, majd este ismét, a hét minden napján. Ezután, az orvos vonatkozó terve szerint végezzük a méréseket. És semmi esetre se essünk pánikba, ha egyszer magas értéket mérünk. Ne felejtsük el, vérnyomásunk a nap folyamán állandóan változik!

Sok vérnyomásmérő egy hétig, vagy még tovább is tárolja a mért értékeket. Ha a mérőeszközünk nem rendelkezik tároló funkcióval, mutassuk meg orvosunknak. Léteznek olyan applikációk, amelyek megoldják a problémát. Néhány közülök már a monitorról le tudja venni a mért értékeket, tehát nem kell leírni azokat.

Ugyanakkor, az orvosok figyelmeztetnek, az otthoni vérnyomás ellenőrzés túl sok lehet a jóból. Ahogy a naponta többszöri testsúlymérés is kontraproduktív súlyveszteség esetén, a túl gyakori ellenőrzés szorongást okozhat, még csekély fluktuáció esetén is, anélkül, hogy segítené a hosszú távú vérnyomás karbantartást.

Az otthoni vérnyomás ellenőrző műszer kiválasztása és használata

Sok patikában rendelkezésre áll az ingyenes használat, de az otthoni vérnyomásmérő praktikusabb a naponta végzett méréshez. Az orvosunk is adhat kölcsön mérőeszközt átmeneti időre. Ezen túl számos vérnyomásmérő műszer van a piacon, változó árakon. A legnagyobb pontosság és a könnyű használat érdekében olyat válasszunk, amelyiknek a mandzsettája a felkaron automatikusan felfújódik, és amelyik automatikusan tárolja a mért értéket. Azok a modellek, amelyek egy vagy két hétig tárolják az értékeket, egyszerűsíteni képesek a mérési napló vezetését. Fontos, hogy olyan eszközt válasszunk, amelynek a mandzsetta mérete megfelelő, a felfújódó rész a felkar legalább 80%-át takarja. (Ha a mandzsetta túl kicsi, a mért érték túl magas lehet.) Vásárláskor győződjünk meg a könnyű használatról. Az AHA nem javasol ujj-, vagy csukló-vérnyomásmérőt, miután ezek nem megbízhatóak.

______________________________________________________________________

Az otthoni vérnyomásmérés eredménye csak akkor lesz hiteles, ha betartjuk az alapvető szabályokat. Melyek ezek? A mérés előtt ne dohányozzunk, ne kávézzunk, az intenzív mozgás is emeli a vérnyomást, ezért legalább 5 perc nyugalom után mérjünk. 1-3 perc időkülönbséggel két mérést végezzünk, annak átlagát tekintsük.

A mérés alatt üljünk kényelmesen, az alkar behajlítva lazán legyen az asztalon.  Fontos, hogy a lábakat se rakjuk keresztbe, mert ez is a valósnál magasabb eredményhez vezet.

A rendszeres és szabályosan elvégzett otthoni mérések fontos adatokat nyújthatnak a gyógyszeres kezelés beállításához, de a pontatlan eredmények félrevezetőek lehetnek.

 

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus