fbpx

Fiatal férfiak szívének orvosi életkora gyakran nem számít fiatalnak

Amerikában végzett felmérés szerint a felnőtt férfiak szívének orvosi kora „idősebb” a tényleges életkoruknál.

Mit is jelent ez pontosan?

A kutatásban közel 69 millió, 30 és 74 év közötti felnőtt vett részt az USA minden pontjáról, tőlük gyűjtöttek be kockázati tényezővel kapcsolatos adatokat és információkat annak érdekében, hogy meghatározzák szívének kora nem magasabb-e mint a tényleges életkora.

„Mivel sok felnőtt állampolgár nem veszi komolyan a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, elmulasztják a jövőben előfordulható szívrohamok vagy stroke-ok megelőzésének lehetőségét,” mondta Barbara A. Bowman, PhD, az USA-beli Betegségmegelőzési Center Szívbetegségekért és Stroke Prevencióért felelős divízójának igazgatója. Körülbelül négyből három szívroham és stroke azon kockázati tényezők miatt következik be, amelyek növelik a szív orvosi életkorát, ezért nagyon fontos, hogy továbbra is fókuszáljunk a szív egészségének javítására tett erőfeszítésekre és javítsuk a korai észlelés és kezelés forrásaihoz való hozzáférés lehetőségeit.

A koszorúér-betegség a legfőbb kiváltó ok

A tanulmányok szerint mind a nők és a férfiak esetében a koszorúér-betegség járul hozzá a legnagyobb mértékben a szív- és érrendszeri panaszok okozta elhalálozáshoz. Míg a férfiak között a szívelégtelenség és az ebből következő kórházi kezelés, addig a nők között a szív – érrendszeri megbetegedés, a stroke, és az ezekből eredő halálozások száma magasabb. A koszorúér-betegség előfordulása 75 éves korig a férfiak körében magasabb mint nőknél, ami azt sugallja, hogy a szívbetegség elsősorban „a férfiak betegsége”. Atherosclerotikus érrendszeri (szív) betegség statisztikailag 7-10 évvel később alakul ki nőknél, mint férfiaknál.

A jelentés legfontosabb ténymegállapításai szerint, a férfiak szívének orvosi kora átlagosan 8 évvel magasabb, mint valós életkoruk, míg a nők esetében ez a különbség 5 év. A vizsgált férfiak és nők átlagosan 48 év alattiak voltak, de férfiak szíve 56 évet jelzett, míg a nőké csak 53-at.

A magasabb szív életkor a tényleges korral egyenesen arányos, viszont fordítottan arányos a magasabb iskolai végzettséggel és jobb életkörülményekkel a vizsgált férfiak és nők körében.