fbpx

A ketogén étrend kardiológiai szempontból nem veszélytelen- állítja az USA egyik vezető kardiológusa

A ketózis rövid távú fogyás szempontjából csodákra képes. De mi a helyzet az étrend hosszú távú hatásával? (STEPHEN JOHNSON)

  • A ketogén étrend az egyik legfrissebb étrendi divat, amely végigsöpört az Egyesült Államokon, gyors fogyást, fokozott agyműködést és kifogyhatatlan energiát ígér egész napra.
  • Ezeket a hatásokat úgy érik el, hogy a magas szénhidráttartalmú ételeket zsíros, fehérjében gazdag ételekkel helyettesítik, amelyek végül ketózist hoznak létre a szervezetben: természetes anyagcsere-állapot. Ilyenkor a test szénhidrát helyett a zsírt égeti el, mint üzemanyagot.
  • A ketózisról tudni lehet, hogy rövid távú fogyás esetén csodát tesz. De mi a helyzet az étrend hosszú távú hatásával?

 

Dr. Kim Williams, az Amerikai Kardiológiai Főiskola korábbi elnöke szerint senkinek sem szabad hosszú távon ketogén étrendet tartani – hacsak a súlycsökkenés nem fontosabb, mint az élettartam.

Az alapkoncepció, miszerint  az étkezési szokások megváltoztatásával valamit megváltoztatunk tetszetős  , de sok tévedést hordoz.  Ha csak a  rövid távú súlyveszteséget tekintjük, – és a rövid táv lehet egy-két év – ha csak ennyi a cél, az teljesülhet a ketogén étrend tartásával.

A tudományos érvelés 17 tanulmány szisztematikus áttekintésén alapul, amely eredményei igazolták , hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend a halálozás esélyének növekedésével jár, és különösen fokozott a szív- és érrendszeri egészség kockázata.

Az American Heart Association folyóirat is megjelentetett egy tanulmányt, amely a korábban ketogén diétát folyató és szívrohamot elszenvedett emberek egészségügyi adatait  tekintette át,  és a halálozási adatokban  53 százalékos növekedés találtak. „ Senkinek sem szabad ezt tennie. “- hangoztatják a vizsgálatot folytatók.

„A ketogén étrend hosszú távú egészségügyi kockázatait az alacsony szénhidráttartalmú ,csökkent rost -és gyümölcsbevitel ,de   a fokozott   állati eredetű fehérje, -koleszterin és telitett  zsirbevitel jelenti. Ezen tényezők a  szív-és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázati tényezői  hosszú távon. ” – írták a felülvizsgálat szerzői.

A ketogén diéta eredetileg epilepszia kezelésére lett kifejlesztve, extra magas zsírtartalmú, és relatíve alacsony fehérjetartalmú, minimális szénhidráttartalmú étrend. Amíg így táplálkoznak az epilepsziások, jóval kevesebbszer, vagy

egyátalán nem kapnak rohamot.

A ketózis során a  a szervezet szénhidrát raktárai kiürülnek, és már nincs elég a megfelelő vércukorszint fenntartásához.. Ahogy fogy a cukor, az inzulin helyett (ami a cukor szállításáért felelős) glukagon nevű hormon választódik ki.

A zsír ketontestekké alakul (a májban), és máris van egy nagyszerű tápláló energiaforrásunk, amely 7kcal/g energiát jelent nekünk, a 4g/kcal szénhidráthoz képest, és a testünk szinte minden sejtje képes felvenni és felhasználni.

A testsúly normalizálása  alapvető fontosságű  az érrendszeri (és egyéb ,pl anyagcsere  v. izületi) megbetegedés  sikeres  kezelésében, de egyáltalán nem mindegy, ezt a tetsúlycsökkentést  milyen áron  érjük él , illetve tartjuk meg az további életévek során. A  rengeteg  információval  szolgáló internetes platformról könnyű kiválasztani a leggyorsabban ,rövid távon sikerekkel kecsegtető   fogyókúrás  javaslatokat, de , mint a fenti rövid szakmai  háttér is bemutatja, a rövid távon elért  eredmények akkor  értékesek  , ha társulnak a hosszútávon is megőrizhető  egészséggel.

Dr. Seidner Judit, belgyógyász-kardiológus