fbpx

Lyme karditis

Még csak éppen felszabadulhatunk a COVID 19 okozta megpróbáltatásokból, máris újabb kihívás, a szezonális kullancsfertőzés következtében kialakuló Lyme–kór veszélyével kerülhetünk szembe.

A Lyme kór több szervet érintő betegség, melyet a kullancsok által terjesztett Borellia burgdorferi baktérium okoz.  Szívbetegséget a fertőzés relatív korai fázisában vált ki, mely általában néhány héttől -1 hónapon belül jelentkezik. Leggyakrabban az ingerületvezető rendszer megbetegedése okoz panaszt, de szívizom károsodás közvetlen a szívizom és szívburok gyulladása következtében is előfordul.

A betegség előfordulása sokkal ritkább Európában, mint az Egyesült Államokban, melynek oka lehet a Lyme-kórokozó baktériumtörzsek előfordulásának különbsége a  két kontinens  között.  A betegség férfiakban 3x gyakrabban jelentkezik, mint nőkben. A kór  egyéb tüneteinek (eryhtema migrans) felismerése után az időben megkezdett és megfelelő antibiotikus kezelés kivédheti a kardiológiai érintettséget.

Klinikai tünetei tipikusan 1-2 hónappal az infekció megjelenése után kezdődnek, a szívbetegség lehet egyedüli megjelenés, de gyakrabban társul bőr és idegrendszeri  tünetekkel. Kardiológiai tünetek változatosak: a teljes tünetmentességtől a szédülés-ájulás-nehézlégzésen át erőteljes szívdobogás és /vagy mellkasi fájdalom előfordulhatnak. Amerikai adatok alapján a Lyme-kór okozta szívbetegségek közül az ingerületvezetési zavar volt a leggyakoribb, ezt követte a szívizom-gyulladás, majd szívizom-gyengeség, legkevesebb a szívburok-gyulladás volt. A változó súlyosságú ingerületvezetési zavar 3-42 napig tart átlagosan , a súlyos zavarok rövid időn belül javulnak, míg a kevéssé súlyos forma hosszabb ideig áll fenn.

A Lyme szívizom- szívburok-gyulladás általában jó gyógyulási hajlamú, enyhe lefolyású, ritkán alakul ki következményes szívnagyobbodás és krónikus szívizom-elfajulás.

A betegség diagnózisa epidemiológiai, klinikai és pozitív szerológiai eredményeken alapul, ami lényeges a szükséges antibiotikus kezelés elkezdése miatt, de azért is, hogy a beteg ne kapjon pl. az ingerületvezetési zavar miatt indokolatlanul állandó pacemakert, mert a Lyme karditisben jelentkező vezetési zavar általában rövid idejű, súlyos esetben is csak ideiglenes pacemakerrel kezelése indokolt.

A Lyme -karditis kezelése elsősorban a hosszú távú komplikációk kivédését szolgálja, súlyosabb vezetési zavar esetén kórházi kezelés is szükségesség válhat. Szájon át szedhető antibiotikumok a legtöbb esetben elegendőnek bizonyulnak, ritkán van szükség vénás adagolásra. A megfelelő időben és ideig tartó Lyme karditis prognózisa jó, teljes gyógyulása elérhető.