fbpx
piros szív női kézben

A 10 legfontosabb szív és érrendszeri változás 40 éves kor után

Bár számtalan látható tényező kapcsolódik az öregedési folyamatokhoz – itt egy ősz haj, egy ránc ott, – 40 év felett az egészségre legártalmasabbak a legkevésbé láthatók .

A szív és érrendszer egészségi állapotát tekintve a 40 év egy sarkalatos életkor, ekkor kezdődhetnek  az akár súlyos, bár láthatatlan változások. A testünkkel és szívünkkel való megfelelő bánásmód a legjobb módja, hogy éveket adjunk  az életünkhöz és javítsuk  egészségünket. Az egyénen múlik, hogy a szervezetben természetesen zajló változások  mellett   lassítja vagy felgyorsítja a szív öregedési folyamatát.

Alább sorra vettük a 40 éves kor felett megjelenő legfontosabb változásokat.

 

1. Csökken a szívizom rugalmassága.

A szívizom rugalmassága és ellazulási képessége az életkor előrehaladtával csökken.  Öregedéssel a szív gyengülhet. Nem csak azáltal, hogy petyhüdt és gyenge lesz, hanem azáltal is, hogy rugalmassága, ellazulási képessége károsodik.

 

2. Megvastagodnak és megkeményednek az artériák.

Az egészségtelen életmód az  artériákon látszik leghamarabb 40-es életkor felett. A magas koleszterinszint, a kezeletlen magas vérnyomás olyan károsodáshoz vezetnek, amelyek idővel fokozatosan eltömik  az ereket, amelyek  attól merevebbé válnak.

3. A szabálytalan szívverés kialakulásának kockázata megnövekszik

40 éves kor felett a mellkasban érzett pillangószerű, remegő   mozgások akár komolyabb rituszavart jelezhetnek.

A Circulation folyóiratban megjelent tanulmány szerint  a szabálytalan  szívverés kialakulásának kockázata egész  életen át kb 1 a 6-hoz, ez a szám hirtelen 1 a 4-hez ugrik 40 éves kor felett.

 

4. Az ösztrogén hormonok védőhatása menopauzában csökken

40 éves kor után az ösztrogének védőhatásából eredő előnyökre már nem lehet feltétlenül már számítani.

Amikor a nők életében ez a hormonális változás elkezdődik, fokozatosan megszűnk az ösztrogén védőhatása, és a férfiaknál megismert szív- és érrendszeri problémák megjelenésére lehet számítani. A nőknél előforduló szív és érrendszeri megbetegedésnek korábban kisebb jelentőséget tulajdonítottak, mára ugyenez vezető halálok lett körükben.

A nők körében előforduló szívinfarktusok száma mára magasabb, és gyakoribb halálok, mint az emlőrák.

 

5. A stressz több kardiovaszkuláris problémát okoz 40 éves kor felett

A stressz megfelelő kezelése kiemelt fontosságú a 40 éves kor után is az egészséges szív működésének megőrzésében. Stressz hatására  a szervezetben  kortizont állítunk elő, aminek hosszú távon káros hatásai lehetnek.

A  Journal of American College of Cardiologists által közzétett kutatás szerint szignifikáns összefüggés van a pszichológiai stressz és a szívroham kockázata között, és a kockázat az életkor előrehaladtával növekszik.

6. A cukorbetegség növeli a szívroham kockázatát

Míg a 2-es típusú cukorbetegség bármely életkorban “lecsaphat “, 40 év felett  drámaian megnő a betegség kialakulásának kockázata.

A  cukorbetegség pedig  felgyorsíthatja a szívbetegségek és a stroke előfordulását.

Az Amerikai Diabetes Társaság éppen ezért javasolja a rendszeres cukorbetegség-szűrést minden 45 év feletti felnőtt számára.

7. Nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás

Az artériák kor előrehaladtával  járó rugalmatlansága, merevebbé válása további problémák  idéz elő.

A  merevebb artériák a magas vérnyomás kialakulását elősegítik.

Nemzetközi ajánlások alapján vérnyomás korábbi küszöbértéke 140/90 hgmm-ről  mára 120 / 80-ra csökkent. A hosszú és egészséges élet érdekében ehhez közeli értékek elérése  ajánlott.  Ha  valaki mégis  úgy gondolja, hogy ezek a kicsit magasabb  vérnyomás-értékek még nem számítanak, annak megfontolásra ajánlott adat, hogy a pangásos szívelégtelenség legfőbb oka a kezeletlen hypertonia.

 

8. A szív megnagyobbodhat

Nemcsak a derékvonal válik nagyobbá 40 éves kor felett, de  szívizom is megnőhet.

A Johns Hopkins kutatói szerint a férfiak szívizma az életkor előrehaladtával általában nagyobb lesz (míg a nőknél  jellemzően ugyanolyan méretűek vagy zsugorodnak).

 

9. A szívműködés lelassulhat

A 40 év feletti egyének pulzusszáma lassulhat. Az utóbbi csoportban azonban ez nem mindig jó jel.

A korosodással  nagyobb eséllyel jelenik meg a pulzusszám lassulása,  ami túl alacsony értéknél idővel  olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint mellkasi fájdalom, magas vérnyomás vagy akár szívelégtelenség.

10. Az alváshiány növelheti a meglévő szívkárosodást.

Aki hosszasan szeretne egészséges szívvel élni, annak búcsút kell mondani  egyetemi években büntetlenül átmulatott, alvás nélküli éjszakáknak.

Kevesebb, mint hat óra éjszakai alvás a szívbetegségek hosszú távú kockázati tényezője lehet, melyben különböző hormonális tényezők vesznek részt.

A test, ebbe beleértve a szívet is, 6 óránál kevesebb alvás idő alatt nem tudja regenerálni önmagát.

 

Mit tehet egészsége megőrzése érdekében?

Ha Önnek fontos szíve egészségének megőrzése, a Gondosorvos szakemberei segítenek Önnek.

Szívbetegségek esetén kiemelten fontos a korai felismerés, hiszen a megfelelő, személyre szabott kezelés akár életet is menthet.

Jelentkezzen be hozzánk online, az alábbi gombra kattintva, az Önnek megfelelő időpontra:

Jelentkezzen kardiológiai szűrésre!

Az időben megismert rizikófaktorok, azok megfelelő kontrollja elejét veszi vagy késlelteti a megbetegedés kialakulásának veszélyét

Szívbetegségek esetén kiemelten fontos a korai felismerés, hiszen a megfelelő, személyre szabott kezelés akár életet is menthet

A tünetek, panaszok megismerése után, kialakítjuk az orvosi kezelési stratágiát, az életminőség javitása céljából