fbpx

Az egyensúlyzavar kiváltó okai

Legyen óvatos!

Az egyensúlyzavar, megszédülés vagy kisebb ájulás az idősebbek gyakori panasza. Bár ezeknek a tüneteknek a kiváltó oka általában nem tekinthető életveszélyesnek, mégis óvatosnak kell lennünk.

Ne hanyagoljuk ezt el. Még akkor sem, ha az egyensúlyzavarnak nincs súlyos kiváltó oka, egy elesés komoly sérülést okozhat. És legrosszabb esetben az ok maga is lehet életveszélyes”, mondja Dr. Shamai Grossman a Harvard Medical School sürgősségi részlegének professzora.

Egyensúlyzavar esetén igyunk egy pohár vizet, vagy narancslevet és feküdjünk le. Ha a tünetek 15 percnél tovább tartanak, kérjünk sürgősen orvosi segítséget. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha a tünetek rövid ideig tartanak és a kiváltó ok is ismert.

A következőkben ismertetjük az egyensúlyzavar leggyakoribb okait, valamint a megszüntetésére általánosan alkalmazandó lépéseket.

Kiszáradás

Kiszáradhatunk és túlhevülhetünk, ha nem eszünk, vagy iszunk eleget, és akár betegség következtében is. Nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel hatásaként a szervezetünkben keringő vér mennyisége csökken, ezzel csökkentve a vérnyomást és az agyi vérellátást. Következményként egyensúlyzavar, illetve szédülés következik be. „Egy pohár víz talán elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, de ha nem ettünk vagy ittunk napok óta eleget, olyankor több szükséges a szervezet hidratálásához. Adott esetben akár intravénás folyadékinfúzióra is szükség lehet. Az orvos hatásköre eldönteni, kell-e kapnunk elektrolitokat.

Gyógyszer mellékhatások

Néha a gyógyszerek egyensúlyzavart okoznak, különösen a vérnyomáscsökkentők, vagy a vizelethajtók. Ha jól hatnak, jelentősen csökkentik a vérnyomást, és egyensúlyzavart válthatnak ki. A megoldás egyszerű, mindössze változtatni kell az adagoláson, vagy más gyógyszert kell kipróbálni.

Hirtelen vérnyomásesés

Az autonóm idegrendszer szabályozza a vérnyomásváltozást, ha felállunk. Amint korosodunk, a rendszer romolhat, átmeneti vérnyomásesést kiváltva álló testhelyzetben – ezt hívja a szaknyelv ortosztatikus alacsony vérnyomásnak –, ami egyensúlyzavart idéz elő. Ez hosszú távú probléma lehet, de a kezelésére léteznek gyógyszerek, ezért tehát orvoshoz kell fordulnunk.

Alacsony vércukorszint

Amikor a vércukorszintünk túl alacsony, a szervezet minden rendszere a lehető legkevesebb energiát fogyasztja, beleértve az agyat, ami által egyensúlyzavar és zavarodottság alakul ki. Lehet inni egy pohár gyümölcslevet a tünetek enyhítésre, de a legjobb megnézetni a vércukorszintet, különösen akkor, ha több glukózt (cukrot) kell kapnunk intravénásan.

Szívroham és stroke

A legsúlyosabb eset, ha az egyensúlyzavar a szívroham vagy a stroke tünete. A szívroham egyensúlyzavarral társuló gyakori tünetei a mellkasi fájdalom, nehézlégzés, hányinger, kar- és hátfájdalom, vagy állfájdalom. A stroke jelei a hirtelen fejfájás, zsibbadás, gyengeség, látási zavarok, járási nehézség, összefolyó beszéd. De idősebb egyéneknél a nem múló egyensúlyzavar lehet a szívroham, vagy a stroke egyetlen tünete is akár. Ebben az esetben minden másodperc számít, tehát sürgősségi ellátás szükséges.

Szédülés: Mi a különbség?

„Egyensúlyzavara van, vagy szédül? ”Kérdezheti az orvos. Jóllehet, gyakran nehéz különbséget tenni, de nagy jelentősége van válaszunknak a további diagnózist illetően. Az egyensúlyzavar nem ugyanaz, mint a szédülés, más néven vertigo, ami azt az érzetet kelti, hogy forog velünk a világ.

A szédülés általános kiváltó okai a gyógyszerek mellékhatása, fertőzések vagy más rendellenesség a belső fülben, tumorok, hátsó agyi stroke, az egyensúly és hallás fontos idegét megtámadó Méniére betegség, jóindulatú rohamokban fellépő helyzeti vertigo, amikor a belső fülben lévő pici kristályok kimozdulnak és körben mozognak a belső fülcsatornában, valamint a Parkinson betegség.

Az alapbetegség kezelése megszüntetheti a szédülést. De a szédülés elleni csatákat meg kell vívnunk.

“A szédülés eleséshez, és ez által sérüléshez vezethet. Tehát valós probléma, különösen idősek esetében, de megelőzhető.”

Az egyensúly-érzékelő rendszer betegsége által okozott szédülés típusát tekintve lehet forgó vagy ingadozó jellegű, illetve kelthet olyan érzést, mintha gyors liftben utaznánk. 

Az okok sokfélesége miatt a szédülésben szenvedők minél előbb menjenek orvosi vizsgálatra, hogy a háttérben meghúzódó okok feltárását és kezelését megkezdhessék.