fbpx

Hogyan hat a multivitamin a szívre?

A publikált tanulmányok és a klinikai vizsgálatok átfogó elemzése nem igazolta a multivitaminok és az ásványi táplálék-kiegészítők használatának előnyös hatását a szív- és érrendszerre, azaz a multivitaminok nem javítják a szív egészségi állapotát.

A tanulmány szerzői remélik, hogy ez pontot tesz a nagy port kavaró vita végére, miszerint a multivitamin és az ásványi kiegészítők kontrollálatlan használata képes megelőzni az agyvérzést, a szívrohamokat, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések halálos kimenetelét.

A megállapításokról szóló közlemény most jelent meg a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes folyóiratban. „Tanulmányunk”– írják a szerzők -, „támogatja a jelenlegi szakmai irányelveket, amelyek ellenjavallják a [multivitamin és ásványi] kiegészítők rutinszerű használatát a [szív- és érrendszeri betegségek] megelőzésére a lakosság körében.”

Javaolják, hogy a bizonyított módszerekre koncentráljunk a szív egészségének megóvása érdekében. Ezek közé tartozik az egészséges étkezés, a testmozgás, a dohányzás elhagyása, a vérnyomás és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése, valamint szükség esetén orvosi kezelése” – mondja Joonseok Kim, az Alabama-i Egyetem kardiológus professzora.

 

Milliárddolláros iparág

Mivel az Egyesült Államokban a multivitaminok és ásványi kiegészítők használata az 1940-es években indult el, mára több milliárd dolláros iparággá nőtte kimagát. Becslések szerint ezeket az Egyesült Államok lakosságának több mint egyharmada fogyasztja.

A csapat a multivitaminok és az ásványi kiegészítők népszerűségét annak a széles körben elterjedt hiedelemnek tulajdonítja, mely szerint azok „a különböző betegségek megelőzésével segíthetik az egészség megőrzését, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is.”

Sok tanulmány keresett tényeket ennek a hiedelemnek az alátámasztására. Néhány tanulmány, amely a vizsgálatban résztvevőket hosszú időn keresztül figyelemmel kísérte ugyan azt sugallta, hogy a multivitaminok és ásványi táplálékkiegészítők alkalmazása „előnyös lehet bizonyos kardiovaszkuláris végkifejletekre”, ám a legtöbb embernél ezt az előnyös hatást evidenciákkal nem sikerült bizonyítani.