fbpx

A 16: 8-as időszakos böjtölés tényleg működik?

A fogyás kulcsa az időben korlátozott étkezés lehet. A 16: 8-as diéta néven ismert időszakos böjtölés az elhízott egyéneknél testsúlycsökkenést és vérnyomás csökkenést eredményez.

Egyre több ember fordul az időszakos koplaláshoz, amely a fogyás gyors és hatékony módjának bizonyul. Ennek a diétának a formái, a „böjt” és a „bőséges étkezés”, azok időtartamától függően. A 16:8-as diéta esetén 8 órán keresztül bármit ehetünk kedvünk szerint, de 16 órában böjtölni kell. A böjt napjaira előírt kalóriafogyasztás napi 500 vagy 600 kalória.

Egy újonnan közzétett tanulmány értékeli a 16:8-as módszer előnyeit elhízott személyek esetében és megállapítja, hogy a diéta alkalmazásával nemcsak az étkezés előírt módja működik, hanem hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez is. A kutatást Varady Krista, a Chicagói Egyetem kineziológiai és táplálkozási professzora vezette

Súlycsökkenés kalóriaszámlálás nélkül

Varady és kollégái 23 elhízott, átlagban 45 éves résztvevőt vizsgáltak a tanulmány során, akiknek átlagos testtömeg-indexe (BMI) 35 volt. 10 és 18 óra között a résztvevők mindent és bárhogyan elfogyaszthattak, míg a fennmaradó 16 órában csak vizet és kalóriamentes italokat lehetett inni.

A szakaszos böjtölés egészségügyi előnyei

Egyes kutatók azt mondják, hogy ez a fajta diéta lelassítja az öregedést és távol tartja a betegséget. 12 hétig figyelemmel kísérték a tanulmány résztvevőit és a diétában elért eredményeket összehasonlították egy másik súlycsökkentési kísérlet, a „váltakozó napi böjtölés” néven alkalmazott időszakos böjtölés eredményeivel. A váltakozó napi böjtölés során egy napig bármennyit és bárhogyan lehet enni, a következő napon böjtölni kell.

Átlagosan, a kontroll kísérlethez képest a 16: 8-as diétát alkalmazók 350-nél kevesebb kalóriát fogyasztottak, leadták súlyuk 3 százalékát, és alacsonyabb lett a vérnyomásuk.

Varady és munkatársai erre a következtetésre jutottak: „Elhízott felnőttek esetében ezek az előzetes adatok ígéretesek az időkorlátozással előírt étkezést illetően, de további összehasonlító vizsgálatokat kell végezni”.

A tanulmány szerzője hangsúlyozta a megállapítások jelentőségét, mondván: „Az eredmények, amelyeket ebben a tanulmányban láttunk, hasonlóak az váltakozó napi böjtre vonatkozó egyéb tanulmányokban megállapított eredményekhez. Ugyanakkor, a 16: 8-as diéta egyik előnye, hogy könnyebb fenntartani. Megfigyeltük, hogy más böjtölős diétához kapcsolódó vizsgálatokkal összevetve, ennek a vizsgálatnak a folyamán kevesebb résztvevő esett ki. A tanulmány megszívlelendő üzenete arról szól, hogy kalóriaszámlálás vagy bizonyos ételek megvonása nélkül is van lehetőség a súlyleadásra.”

————————————————————————————-

Számtalan kutatás igazolja, hogy az időszakos böjtölés rendkívül jó hatással van mind a testi, mind a mentális egészségünkre. Azonban ez sem csodaszer. Az emberi különbözőségekből adódóan ez a módszer sem fog mindenkinek beválni, viszont sok embernek megkönnyítheti a súlyfelesleg leadását.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus