fbpx

A munka által okozott feszültség káros hatást gyakorolhat a szívre

Egy friss svéd tanulmány következtetése a munkahelyi stresszre vonatkozóan megállapította, hogy a feszültséggel járó állással rendelkezők esetében nagy valószínűséggel alakul ki szívritmuszavar. A kutatók meghatározása szerint a „fokozott feszültséggel járó állások pszichológiailag megterhelőek” és az alkalmazottak csekély befolyással rendelkeznek a „munkahelyi körülményekre”. Ilyenek például a buszvezetés, betegápolás vagy az összeszerelési vonalakon való munkavégzés.

Korábbi vizsgálatok már összekapcsolták a munkahelyi stressz és a koszorúérbetegség kockázatát, ugyanakkor a pitvarfibrillációval való kapcsolata kevéssé ismert. Az első tanulmány szerzője I. Fransson Eleanor, a svédországi Jönköping Egyetem járványtudományi professzora szerint, a pitvarfibrilláció egy „súlyos következményekkel járó, gyakori állapot. Következményei jól ismertek, emberek millióit érintheti.

A ritmuszavar lehet átmeneti vagy tartós, és akár 4-5-szörösére is növelheti a stroke kockázatát. Rendtelen szivverésérzeten túl árhat mellkasi fájdalommal, légszomjjal, émelygéssel és “extrém fáradsággal“. Ugyanakkor előfordul, hogy egyáltalán nincsenek tünetek, a beteg nem is veszi észre a jelenséget.

A munkahelyi stressz pontosabb meghatározás érdekében svéd tudósok kérdőíves modellt dolgoztak ki, és alkalmaztak. A kérdőíveik ezekre a kérdésekre keresték a választ:

  • “nagyon keményen vagy nagyon gyorsan kell dolgoznia”
  • ellentmondásos követelményekkel találkozik munkája során
  • elegendő idő áll rendelkezésre a feladatok elvégzéséhez
  • sok ismétlődő feladatot kell végrehajtania
  • képes eldönteni, hogy mely feladatokat végezze el és hogyan

A kérdőívet kitöltő résztvevők kórtörténetében nem szerepel ritmuszavar, szivelégtelenség, vagy ismert koszorúérbetegség. Mindannyian foglalkoztatottak voltak amikor beléptek a tanulmányba. Egy 5,7 éves nyomonkövetés után a kutatók azonosították, hogy a túl sok munka és munkahelyi stressz határozottan rizikótényező a pitvarfibrilláció esetében. A nemzeti nyilvántartások felhasználásával a kutatók ebben az időszakban 145 új esetet azonosítottak. Eredményeiket más módon nyert adatokkal is összevetve azt találták, hogy a munkavégzéshez társuló feszültség a pitvarfibrilláció 37% -kal nagyobb kockázatához kapcsolódott.

Azok az emberek, akik stresszesnek érzik magukat a munkájukban, gyakorta tapasztalhatnak furcsa szívverést és egyéb tüneteket, melyek a pitvari fibrillációra utalnak – fel kell keresniük orvost és fontos megbeszélniük munkaadójukkal a munkakörülményeik javításának lehetőségeit.

—————————————————————————————————————
A pitvarfibrilláció a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar. Pitvarfibrilláció általában nagyobb, tág pitvarokkal jár együtt, ahol a vér torlódhat, megalvadhat. Ha ebből leszakad egy kis darab a vérrög a keringéssel eljuthat az agyba, és agyembólia alakulhat ki. Az adatok azt igazolják, hogy pitvarfibrillációban a stroke kialakulásának kockázata megtöbbszöröződik. Valamennyi szélütés közül minden hatodik pitvarfibrilláló betegben következik be.

A munkahelyi stressz egészségtelen viselkedéshez is vezethet: rossz étkezési szokásokhoz, dohányzáshoz és a fizikai aktivitás hiányához. Ezért létfontosságú, hogy az ilyen munkát végző személyek törődjenek az életstílusukkal. Főleg azoknál lehet fontos ez, akiknek egyéb kardio-vaszkuláris kockázati tényezőik is vannak.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus