fbpx

Rákkeltő a Valsartan?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) újabb adatokat közölt a Valsartan rákos megbetegedést okozó kockázatára vonatkozóan. Eszerint az életveszélyes tumoros betegségek előfordulásának kockázata alacsony. A korábbi számítási adatok is hasonló eredményeket mutattak, azaz 2012. július és 2018. júliusa között 5000, naponta maximális adagú Valsartant szedő beteg között 1 tumoros megbetegedést becsültek.

Azok a betegek, akiket alacsonyabb adaggal, vagy rövidebb ideig kezeltek, alacsonyabb kockázattal néznek szembe – írják. A kockázat azoknál a betegeknél is kisebb, akik egy másik cég, a Zhejiang Tianyu által gyártott Valsartant szednek, melynek kisebb a NDMA tartalma, mint a Zhejiang Huahai által gyártott Valsartannak.

Az alacsony kockázatra vonatkozó becslést egy dán vizsgálat is megerősítette, melyben nyomon követték azokat a betegeket, akik az elmúlt 6 évben a Zhejiang Huahai által gyártott Valsartant tartalmazó gyógyszereket szedtek. Ugyanakkor, a szerzők megjegyezték, hogy a betegeket viszonylag rövid ideig (átlagosan 4-6 évig) követték.

A tanulmány szeptember 13-án jelent meg a British Medical Journal-ban.

A dán egészségügyi nyilvántartásokból származó adatok felhasználásával 5150 felnőttet vizsgáltak, akiknél korábban semmiféle tumoros megbetegedésre utaló eltérést nem azonosítottak, és akik számára 2012. január 1-je és 2018. június 30-a között Valsartán receptet írtak fel.

“Ez az első olyan vizsgálat, amely számszerűen a szennyezés és tumoros megbetegedés összefüggését vizsgálta”- mondta Kashek Kristense doktor, a Dél-Dán Népegészségügyi Intézet klinikai farmakológiai részlegének vezetője.

Az aktuális amerikai és európai gyógyszerügynökségtől származó információk a dán vizsgálat közzétételével azonos napon jelentek meg, és nem igazolta a tumoros megbetegedés előfordulásának fokozott kockázatát rövidtávon.

“A legfőbb üzenet megnyugtató, figyelembe véve a tanulmány korlátait- nyilatkozta Kristensen.

“A kutatók elismerik, hogy minden eddigi meggyőző ( és egyben megnyugtató) adat ellenére “a bizonytalanság továbbra is fennáll. A rosszindulatú megbetegedés hosszabb távú kockázatának felméréséhez hosszú távú nyomon követés szükséges.”

————————————————————————————————————

A Valsartant tartalmazó készítmények közelmúltban történt azonnali bevonása sok betegben okozott bizonytalanságot, keltett félelmet a hatóanyag „rákkeltő hatású” híre okán.

A hatóanyaghoz keveredett „rákkeltő” szennyezőanyag mennyisége minimális, eddigi adatok alapján – rövid távon egészen biztosan – nem fokozza a tumoros megbetegedés kockázatát.

A gyógyszer azonnali elhagyása ellenben, helyettesítő készítmény adása nélkül, nagyobb rizikót jelent.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász- kardiológus