fbpx

Influenza – szívbetegség és stroke

A szívbetegségben szenvedő és a stroke-on átesett betegek esetében az influenza súlyos szövődményeket válthat ki. A 2017-2018-as influenzajárvány idején a kórházban fekvő felnőtt betegek körében a szívbetegség számított a leggyakrabban előforduló krónikus állapotnak: az ebben az időszakban kórházba utaltak mintegy fele szívbetegségben szenvedett. Tanulmányok kimutatták, hogy az influenza összefügg a szívroham és a stroke elfordulásának növekedésével.

A védőoltás a legjobb védelem az influenza ellen

Az influenza elleni védőoltás különösen fontos a szívbetegségben, vagy stroke-ban szenvedők számára, mert esetükben a szövődmények kockázata fokozott. Az influenza elleni oltóanyagot frissítik minden egyes járványos időszakban, hogy lépést tartsanak a változó vírusokkal, és az immunitás egy év alatti csökkenésével, így évente szükséges az újra oltás a legjobb védelem biztosítása érdekében. Az oltás azokkal az influenzavírusokkal szemben nyújtja a védelmet, amelyek a kutatások szerint a leggyakoribbak lesznek a következő járvány idején. A 2018-2019-es vakcina frissítésre került a tavalyi oltóanyagból, hogy jobban illeszkedjen a keringő vírusokhoz. Az immunitás a védőoltás után mintegy két hét múlva alakul ki.

A pneumococcus elleni védőoltás 

Egyéb megelőző intézkedések szívbetegség, vagy stroke esetén

Az influenza elleni védőoltás mellett a szívbetegségben szenvedők vagy a stroke-ot elszenvedett betegek esetén további napi megelőző intézkedésekre van szükség mint például a köhögés kezelésére, a gyakori kézmosásra és a betegek elkerülésére.

Speciális egészségügyi intézkedések a szívbetegségben szenvedő személyeknek, vagy stroke esetén.

 • Tartsa fenn a szokásos gyógyszereinek két hetes ellátását influenzajárvány idején.
 • Ne hagyja abba a rendszeres gyógyszeres kezelést anélkül, hogy előzetesen konzultálna kezelőorvosával, különösen abban az esetben, ha az influenzát vagy más légúti fertőzést kapott.
 • A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek figyelmet kell fordítaniuk a légzés esetleges megváltozására, és haladéktalanul jelenteniük kell orvosaiknak változást.

Tünetek és kezelés

Ha az influenzaszerű tünetek mutatkoznak, azonnal keresse fel orvosát. Léteznek vírusellenes gyógyszerek, amelyek kezelik az influenzát és megakadályozzák az influenza szövődményeit. A CDC azonnali kezelést javasol azoknak az embereknek, akik influenzavírussal vagy gyaníthatóan influenzavírussal fertőzöttek, és akik súlyos szövődményekkel kerülhetnek szembe, ilyenek a szívbetegségben szenvedők.

Tünetek

Az influenzaszerű tünetek közé tartozik a láz, a köhögés, a torokfájás, az orrfolyás vagy orrdugulás, az fájdalmas ízületek, fejfájás, hidegrázás és fáradtság. Egyes esetekben hányás és hasmenés is mutatkozik. Előfordulhat, hogy az influenza fertőzés légzőszervi tünetei nem járnak lázas állapottal.

Kezelés

 • A kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni, mivel a vírusellenes gyógyszeres kezelés a legeredményesebben a korai indítás esetén működik (a tünetek kezdetétől számított 48 órán belül).
 • A vírusellenes gyógyszerek enyhébbé tehetik az influenza lefolyását és a beteg hamarabb kezdi jól érezni magát. Megakadályozhatják az influenzavírus okozta súlyos következmények kialakulását is.
 • A szóban forgó antivirális gyógyszerek vénykötelesek. .

Mikor van szükség sürgősségi orvosi ellátásra?

Ha Ön vagy gyermeke szívbetegségben vagy stroke-ban szenved, és az alábbi influenzavírus-fertőzésre figyelmeztető tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

Az influenza megbetegedés sürgősségi figyelmeztető jelei:

 • Légzési nehézség vagy légszomj
 • Fájdalom, vagy nyomás a mellkasban, vagy a hasban
 • Hirtelen szédülés
 • Zavartság
 • Súlyos, vagy tartós hányás
 • Az influenzaszerű tünetek javulnak, de láz és rosszabb köhögés jelentkezik