fbpx

Influenza elleni védőoltás: szívbetegség esetén különösen fontos

Szívbetegek esetében, az influenza elleni védőoltás csökkentheti az influenza szövődményeinek előfordulását.

A szívbetegek számára az influenza szezon veszélyes időszak lehet. Szívbetegség esetén, az influenzából eredő szövődményeknek magasabb a kockázata. Szerencsére az influenza elleni védőoltások csökkenthetik az influenza szövődményeinek kialakulását.

Bár az orvosok az idősebbek és a magas-kockázatú csoportok védőoltását régóta javasolják, napjainkban a szívbetegek influenza elleni védőoltásának fontosságát is hangsúlyozzák.

Miért fontos a szívbetegek számára az influenza elleni védőoltás?

Szívbetegség esetén magasabb az influenzaszövődmény kockázata. Ilyen szövődmény lehet a tüdőgyulladás, légzési nehézségek, szívroham, vagy az elhalálozás. Az influenza negatív hatással lehet a szívelégtelenség, cukorbetegség vagy asztma megelőző tüneteire.

Amennyiben az influenza elleni oltás ellenére bekövetkezik az influenzafertőzés, akkor az influenza egy kevésbé súlyos esetéről van szó. Szívbetegeknél, a kutatások szerint ilyenkor alacsonyabb lehet a szívroham vagy más kardiovaszkuláris esemény, vagy kardiovaszkuláris esemény következtében történő elhalálozás veszélye is. Mindazonáltal, több kutatást kell még elvégezni ennek a pozitív hatásnak az egyértelmű bizonyítására.

Szívbeteg személy gondozását végzők esetében is javasolt az influenza elleni védőoltás. A saját védőoltásunk csökkenti a körülöttünk lévők kockázatát is.

Szívbetegség esetén biztonságos az influenza elleni védőoltás?

A legtöbb esetben szívbetegnél is biztonságosnak tekinthető az influenza elleni védőoltás.

A védőoltást általában vékony tűvel a felkarba adják. Néhány esetben az oltás gyorsan múló hőemelkedést, vagy izomfájdalmat okozhat a karban a szúrás helyén.

Konzultálni kell az orvossal az oltást illetően amennyiben:

  • Tojásallergiánk van
  • A múltban az influenza vakcina súlyos allergiás tüneteket váltott ki
  • A kórtörténetünkben influenza védőoltás után Guillain-Barre szindróma fordult elő
  • Lázas betegség áll fenn az oltás tervezett időpontjában