fbpx

“A női szív a titkok mély óceánja”

„A női szív a titkok mély óceánja,”  egy híres filmből vett idézet szerint, de az American Heart Association (AHA) módosítaná ezt az állítást – legalább is akut szívizom infarktus (MI)  esetében.

Az első tudományos jelentés, mely ennek okait és tüneteit vizsgálja kimondja, hogy a nemek szerint nagy különbséget mutató MI a nőknél gyakran a diagnózis felállításának elmulasztásához és a kezelés elégtelenségéhez vezet.

Érdemes a nőknél is alkalmazni a koszorúérfestés vizsgálatot

„A kardiovasculáris megbetegedés  egyenlőesély-gyilkosnak tekinthető”, nyilatkozták a jelentéskészítő csoport elnöke, Dr. Laxmi S Mehta (Ohio State University) és kollegái. „A koszorúérfestés (angiográfia) a nőknél ritkábban alkalmazott vizsgálat, mert esetükben alábecsülik a kockázatot, ugyanakkor esetükben jelentősen magasabbak a halálozási arányok mint a férfiaknál, az életkortól függetlenül”.

„Úgy gondolom mindenkinek– legyen az beteg, nem beteg vagy egészségügyi szakember – változtatnia kell gondolkodásmódján.” mondta az AHA tudományos főmunkatársa, Dr. Rose Marie Robertson.

„Klinikai orvosok gondolataikban azt a szokásos képet hordozzák, amint egy középkorú vagy idősebb férfi drámaian a mellkasát markolja és térdre esik. Fejükben nem szerepel mellkasi kellemetlenségre, vagy légzési nehézségre panaszkodó fiatalabb nő szituációja” – mondta. „Ugyanakkor, miután ez egy végzetes probléma, azt szeretnénk, ha az egészségügyi szakemberek a kezdetektől így gondolkodnának: „lehet, hogy ennek a nőnek szívrohama van?”. Ily módon, nagyobb valószínűsége lesz a szükséges kezelés alkalmazásának.