fbpx

4 tévhit a koleszterincsökkentő statinokról

Téves információk ne befolyásolják a koleszterincsökkentő gyógyszerek szedését!

Az USA-ban négy 45 évesnél idősebb felnőttből több mint egy szedi a koleszterincsökkentő statint. Ugyanakkor ezekről a népszerű gyógyszerekről sajnos gyakran téves ismeretekkel rendelkeznek a betegek.

 1.TÉVHIT A statinok emlékezetkiesést okoznak

Néhányan a statint szedők köréből zavartságról vagy emlékezetkiesésről tesznek említést. Ugyanakkor, a memóriazavar jellemzően a középkorú vagy idősebb betegeknél jelentkezik (a statinokat szedők többsége ebből a korosztályból kerül ki), így nehéz megmondani, hogy a gyógyszer, vagy az életkor okozza-e ezt a „mellékhatást”.

Dr. Christopher Cannon, a Harvard kardiológus professzora szerint ez a gond másféle, egyéni panaszok alapján merült fel. „A mellékhatásra panaszkodók többsége a gyógyszert csak egy napig szedte”, mondja, ami azt támasztja alá, hogy nem a statin tekinthető bűnösnek.  Nagy volumenű – több mint 20.000 személyre kiterjedő – tanulmányokból származó, megbízható adatok szerint a gondolkodásra és a memóriára a statinnak nincs semmiféle hatása.

2. TÉVHIT Rendszeres vérvizsgálat szükséges a máj- és veseműködés ellenőrzése céljából.

Miután a statinok a májsejteket célozzák meg, a statin szedésének elkezdésekor tanácsos rutin vérvizsgálatot végezni a májenzim-szintek ellenőrzésére, mert a szintek emelkedése esetleges májkárosodásra utalhat. További laboreredmények, mint a kreatin kináz szintje, az izom károsodásának melléktermékét jelezhetik, amely korai jele lehet a  rhabdomyolysisnak, mely a vázizomzat károsodását, szétesését, jelezheti. A statint szedők körében 10.000/1 arányban előforduló állapot vesekárosodáshoz vezethet.

Ugyanakkor, a rutinvizsgálatok egyike sem bizonyult pontos előrejelzésnek az ilyen súlyos, de nagyon ritkán előforduló problémákat illetően. 2012-ben az FDA (élelmiszer- és gyógyszer felügyeleti szervezet az USA-ban) megváltoztatta a májenzimekre és a kreatin kináz mérésére tett ajánlásait arra az esetre, ha valaki elkezdi egy bizonyos fajta statin szedését, és emellett májkárosodás, vagy izombántalom tünetei mutatkoznak. A májkárosodás tünetei többek között a szokatlan fáradtság, étvágy csökkenése, kellemetlenség érzet a has felső részében, sötét színű vizelet, a bőr vagy a szem fehérjének sárgulása.

10 emberből egy izomfájdalomra és gyengeségre panaszkodik a statin szedésének elkezdése után. Csakúgy, mint az emlékezőképesség hanyatlása, az izomfájdalom is meglehetősen gyakran fordul elő a középkorúak vagy ennél idősebbek esetében a túlzásba vitt torna, vagy kerti munkálatok, vagy éppen a számítógép előtti túl sokáig tartó görnyedés miatt. Ugyanakkor bizonyos esetekben gyanakodhatunk a statinra, különösen, ha az izomfájdalom a statin szedése után néhány héttel kezdődött, és a test mindkét oldalán jelentkezett. Az orvos alacsonyabb adagban történő szedést vagy egy másféle statint javasolhat, ami gyakran megoldást jelent a problémára.

3. TÉVHIT CoQ10 megszünteti a statinok által okozott izomfájdalmakat.

A Koenzim Q10 (CoQ10) a szervezet által termelt vitaminjellegű anyag, amelynek a sejtek energiatermelésében van szerepe. Az étrend–kiegészítőként forgalmazott Koenzim Q10-et energiatermelés fokozására és „a szívműködés támogatására” javasolják, amint a termékcímke is állítja. A statin szedése csökkenti a CoQ10 szinteket és a tudósok meglepődtek, hogy a vér CoQ10 szintjeinek emelése képes segíteni a statinhoz kapcsolódó izomfájdalmakon. Mindazonáltal ez idáig a kutatások eredményei vegyesek, míg nincs szilárd bizonyíték ennek a gondolatnak a támogatására.

Az orvosok egy része továbbra is állítja, az étrend-kiegészítő mintegy egy hónapig tartó szedése valószínűleg biztonságos. Ugyanakkor a kutatások azt is sugallják, hogy a CoQ10 csökkentheti pl. a warfarin (Coumandin) hatékonyságát az azt szedők esetén. Ez megemelheti a veszélyes vérrög kialakulásának a kockázatát, tehát ne nem javaslott a CoQ10 szedése a warfarin gyógyszer szedése mellett.

 4. TÉVHIT A statin szedése mellett nem lehet grapefruitot enni.

A grapefruit nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek befolyásolnák a szervezetet a statinok feldolgozásában. A furanocoumarinoknak nevezett összetevők blokkolnak a bélben egy enzimet, amely normális állapotban a statinok (és sok más egyéb gyógyszer) lebontásáért felelős. Emiatt több statin kerül a véráramba, erősebb hatás kiváltva. Miután nem minden statin érintett egyformán, a grapefruit kedvelők átállhatnak egy kevésbé érintett statinra.