fbpx

Létezik-e bármilyen, stroke-ra figyelmeztető korai teszt?

A stroke úgy jön, mint derült égből villámcsapás. Ugyanakkor, legtöbbször az erek évtizedek óta tartó sérülése vagy a folyamatosan növekvő vérrögök következményeképp jelentkezik. Ennek ismeretében feltesszük a kérdést: létezik a stroke korai jelzésére valamilyen teszt? A válasz: igen is, meg nem is.

A nyaki ér (carotis artériák) ultrahangos vizsgálata képes észlelni a koleszterin tartalmú plakkot az agy vérellátását biztosító carotis artériákban. A hanghullámokat alkalmazó teszt gyors, biztonságos és nincs semmiféle potenciális veszélye. Tökéletes jelzést ad arra az estre, ha valaki feledékenységet, memóriazavart, illetve a stroke, vagy mini-stroke figyelmeztető jeleit tapasztalja. A carotis ultrahang teszt olyan esetben is jelzést ad, ha az orvos zörejt  hall a  carotis artériáinak sztetoszkópos vizsgálata során. A teszt elvégzése indokolt abban az esetben, ha valakinél már mutatkoztak a stroke kockázati tényezői, mint a megelőző „mini-stroke”, magas vérnyomás, magas koleszterin, vagy cukorbetegség. A carotis ultrahang vizsgálat azonban rutinszerűen nem indokolt  az átlagos kockázattal bíró, egyébként egészséges embereknél. Az általános népességnek csupán mintegy 1%-ánál mutatható ki a nyaki artériák jelentős beszűkülése. Továbbá, az első stroke esetek kevesebb, mint 10%-a kapcsolódik az erek szűkületéhez.

Legtöbb ember számára az a megközelítés, ha figyelmet fordít a koleszterin tartalmú plakkok kialakulásának és növekedésének okai – magas vérnyomás, magas koleszterin, elhízás, cukorbetegség, mozgás hiánya, dohányzás– elleni küzdelemre. Ezeknek a kockázati tényezőknek a rendszeres kontrolljával sikerülhet a stroke hosszú távú megelőzése.