fbpx

A diófélék fogyasztásával csökkenthető a kardiovaszkuláris betegségek kockázata

A Journal of the American College of Cardiology november 13-i számában közölt tanulmány szerint a rendszeresen dióféléket, beleértve mogyorót, diót és mandulát fogyasztók esetében alacsonyabb a kardiovaszkuláris, vagy koszorúsér betegség kialakulásának kockázata, összevetve azokkal, akik soha, vagy ritkán esznek dióféléket. A mai napig ez a legjelentősebb tanulmány, amely a diófogyasztás gyakoriságát a kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatban vizsgálja.

Marta Guasch-Ferre, PhD 210.000 nő és férfi vizsgálatát végezte el, három csoportban, 32 éves nyomon követéssel. Mindhárom csoportban kétévente egészségi állapotra, életmódra vonatkozó adatokat gyűjtött egyénileg kitöltött kérdőívek alapján.

A kutatók 14.136 kardiovaszkuláris betegség-esetet dokumentáltak, ezen belül 8.390 koszorúsér betegség-esetet, és 5.910 stroke-esetet. Következetesen fordítottan arányos kapcsolatot találtak a diófogyasztás és a kardiovaszkuláris betegség-esetek, illetve koszorúsér betegség-esetek között. Továbbá, miután egyénenként vizsgálták a heti egy, vagy több alkalommal történő dió- és mandulafogyasztást, az eredmény 19 %-kal alacsonyabb kockázatot mutatott a kardiovaszkuláris, és 21 %-kal alacsonyabb kockázatot a koszorúsér betegség tekintetében. A kutatás résztvevői közül azok, akik hetente két, vagy több alkalommal mogyorót, vagy diót fogyasztottak, a kardiovaszkuláris betegség 13-15 %-kal alacsonyabb kockázatával, a koszorúsér betegség 15-23 %-kal alacsonyabb kockázatával néztek szembe, összehasonlítva a diót nem fogyasztók betegségkockázatával.

A heti 5, vagy több alkalommal diót fogyasztók kockázata a kardiovaszkuláris betegség vonatkozásában 14 %-kal, a koszorúsér betegség vonatkozásában 20 %-kal alacsonyabb értéket mutatott a diót nem fogyasztók kockázatával összehasonlítva. Hasonló eredmény mutatkozott a stroke kockázatának vizsgálata során is. A kutatás egyéni adatszolgáltatás alapján készült, nem vizsgálva a diófélék előkészítésének módszereit. Ugyanakkor egyértelműen megállapítható a szívbetegség-védelem és a diófélék fogyasztása közötti összefüggés.

Ugyanakkor, a hosszú távú diófogyasztás hatását a súlyos kardiovaszkuláris betegségek esetén javasolt általános egészségvédő diétába történő bevonására tovább kell vizsgálni. Figyelembe kell venni a nyers, hámozatlan, vagy feldolgozás nélküli diófélék alkalmazását természetes egészségvédő kapszula formájában, az egészséges élet és egészséges öregedés támogatására.

________________________________________________________

A csonthéjas magvak,– dió, mogyoró, mandula – a természet ízletes csodagyógyszerei. Vizsgálatok kimutatták, hogy a diófélék tele vannak olyan anyagokkal, melyek hasznosak a szívnek és a keringésnek, ezen felül csökkentik a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát… Sőt, bizonyos kutatások szerint a vastagbélrák ellen is véd.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus