fbpx

A vörösbor jót tesz a szívnek

A vörösborban lévő antioxidáns vegyületek előrelépést jelentenek mind a nők, mind a férfiak esetében vezető haláloknak számító szívbetegség kezelésében.

A szívbetegség kiváltó oka az érfalakban képződő lepedék, amely akadályt jelent a szöveteken keresztül áramló vér számára, növelve a szívroham és stroke kockázatát. Mintegy 630 000 ember hal meg évente szívbetegségben a Centers for Disease Control and Prevention szerint.

A szívbetegség kezelésésére számos módszert alkalmaznak, beleértve az életmódváltást és sebészeti eljárásokat is. Egyik eljárás a koszorúsér felnyitása, melynek során a sebész egy kisméretű ballont illeszt, az elzárt, vagy beszűkült érbe, majd felfújja azt, lehetővé téve a vér áramlását a szívbe, és ily módon csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát. Az eljárás során gyakran egy kis hálós csövet helyeznek be az érfal kitámasztása céljából, ezt nevezzük stentnek.

A kereskedelemben jelenleg forgalmazott stentek gyógyszer-kemotherápiás hatóanyagokat bocsáthatnak ki. Tammy Dugas professzor egy olyan új stent kifejlesztésével foglalkozik, amely lassú folyamat során vörösbor antioxidánsokat bocsát ki, ezzel elősegíti a gyógyulást és megakadályozza a vérrögképződést és gyulladást.

„Vörösbor antioxidáns vegyületeket adagolva a konvencionális koszorúsér-felnyitás (angioplasztika) során, lehetővé válhat a szövetfelszaporodás és az ér újbóli beszűkülésének megakadályozása a gyógyulás során.” Mondta Dr. Dugas.

 

vörösborban található, mérsékelt mennyiségű alkohol kiváló értágító, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérkeringést. Ennek köszönhetően az érszűkületet is mérsékli, ugyanis rugalmassá teszi az érfalakat, segíthet elkerülni a stroke és más agyi katasztrófák kialakulását. Hatékony értisztító, megszabadítja az érfalakat a káros lerakódásoktól, csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét. A vörösbor hatóanyagai hígítják a vért, akadályozzák a vérlemezkék feltorlódását ezért rendszeres, de kis mennyiségű fogyasztása megakadályozza a vérrögképződést. Így óvhat meg a vérrögök okozta embóliáktól, trombózistól.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus