fbpx

Kalcium, D-vitamin és a törések

Amikor nemrég a csontok egészsége témában megjelent tanulmány főcímét láttam: “A D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítők nem csökkentik egyértelműen a törések kockázatát”, azt gondoltam: várjatok csak, ez újdonság? Úgy emlékszem, láttam már pár évvel ezelőtt ilyen főcímet.

Valójában 2015-ben ez a blog tett közzé tanulmányokat a kalcium étrend-kiegészítőkről, miszerint kockázatosak, mellékhatásaik vannak, és szedésük nem feltétlenül javallott a teljesen egészséges, 50 éven felüli, egészséges körülmények között élők többsége számára. Az így élő emberek nem tartoznak a magas kockázatú kategóriába a vitaminhiány, csontritkulás és a törések tekintetében, és általában azt tanácsoljuk számukra, hogy a kalciumszükségletet ételből nyerjék. Étrendi kalciumforrás mindenütt fellelhető, beleértve a tejet és joghurtot, de a zöldségeket is, mint a káposztafélék, hüvelyesek, csicseriborsó, tofu, mandula, narancslé, és a sor folytatható tovább.

Mi az újdonság a legutóbbi tanulmányban?

Kutatások igazolják, hogy a D-vitamin szedése nem védi a törésektől az 50 éven felülieket. A szerzők 33 tanulmányt vizsgáltak meg, 50 000 személyt bevonva az elemzésbe. Mindemellett többször megemlítették, hogy a kutatásba kizárólag egészséges személyeket vontak be és az eredmények nem vonatkoznak szegényesebb ételeket fogyasztó, otthonokban, ápolási intézményekben élő idősebb személyekre, akik kevesebbet tartózkodnak napon, kevesebbet mozognak, és a törések különösen magas kockázatával néznek szembe. Valójában a kalcium étrend-kiegészítők eredeti ajánlásai az idősebb, ápolási intézményben élő, vitaminhiányos és alacsony csontsűrűséggel bíró nőkre vonatkozó tanulmányon alapultak, akiknek esetében a kalcium és a D-vitamin étrend-kiegészítők jelentősen csökkentették a törések kockázatát.

Mi a tanulság?

Nos, egyszerűen annyi, hogy nem sok változott. Az egészséges pácienseimnek, továbbra is azt tanácsolom, hogy kalciumszükségletüket a legelőnyösebb, vagyis a mediterrán stílusú étrendből fedezzék, amely igen gazdag színes zöldségekben, hüvelyesekben és halban. Továbbá, fontos a magas kalciumtartalmú fehérjében gazdag, zsírszegény és cukorszegény tejtermékek (elsősorban joghurtok) fogyasztása. Ami a D-vitamint illeti, az étrend-kiegészítők továbbra is élénk vita tárgyát képezik az iránymutatások alkotói, a vezető endokrinológus szakértők között. Nehezen döntöttem el, hogy újra barangoljak-e ezen az aknamezőn. De, íme megteszem…

A D-vitamin hiány

Az emberek egy nagy csoportja, valószínűleg D-vitamin hiányos. Azok tartoznak ebbe a csoportba, akik helytelenül étkeznek; emésztőrendszeri bypass műtéten estek át; felszívódási zavar szindrómában szenvednek, mint lisztérzékenység; a terhes, vagy szoptató nők; a sötétbőrű emberek; és akik a teljes bőrfelületet elfedő ruházatot hordanak (ezért kevesebb napfény éri őket). Hozzátenném, hogy akik csontritkulásban szenvednek, vagy ennek magas kockázatával élnek, nők menopauza után, valamint akiknél egyéb csontrendszeri betegséget állapítottak meg, vagy akik bizonyos gyógyszereket szednek, lehetőleg beszéljék meg orvossal, szükségük van-e D-vitamin étrend-kiegészítőkre és rendszeresen méressék a vér D-vitamin szintjét.

A hosszú, sötét téli hónapok birodalmában élők valószínűleg D-vitamin hiányban szenvednek a tél időszakában. Ilyen esetekben figyelembe veszem a kockázati tényezőt és napi 1.000 IU* D-vitamin étrend-kiegészítő szedését javaslom. Fokozott D-vitamin szükséglet esetén bizonyos ételek fogyasztását is javaslom, mint pl. a szardínia, lazac, tonhal, sajt, tojássárgája, és vitaminnal dúsított tej. Hozzáteszem: általában, az „egészséges körülmények között élők közösségének” kategóriájába tartozók számára sem ártalmas a napi 400-2000 IU* D-vitamin. Igen, létezik a D-vitaminnak mérgező hatása is, általában a 80ng/ml (0,08mg/l) szint felett, ami igen megemeli a vér kalciumszintjét. Bár ez ritkán fordul elő, mégis tapasztaltam olyan pácienseimnél, akik nagy mennyiségű, heti mintegy 50.000 IU* D-vitamint szedtek hosszú időn keresztül.

Egyéb fontos és hatékony módszerek a csontok védelmére

Léteznek egyéb hatékony módszerek a csontok egészségének megőrzésére és a törések kockázatának csökkentésére. Az egyik ilyen módszer, amellyel mindannyian egyetérthetünk, a rendszeres fizikai aktivitás. A terheléses gyakorlatok mit a séta, kocogás, tenisz és aerobic határozottan erősítik a csontokat. A belső gyakorlatok, mint jóga és Pilates javíthatják az egyensúlyérzéket. Mindezek segíthetnek az esések és a törések kockázatának csökkentésében.

És a végére érve ismét felhívnám a figyelmet a mediterrán étkezés előnyeire (az előzőekben már említett étkekkel), valamint a változatos fizikai aktivitást egy életen át… és némi kalcium és/vagy D vitamin étrend-kiegészítőt bizonyos esetekben, orvossal történő konzultáció alapján.

* 40 IU D vitamin = 1 mikrogramm D-vitamin

——————————————————————————————————–

A D-vitamin ellátottságunk mértékéről vérvizsgálattal, a D-vitamin koncentráció meghatározásával tájékozódhatunk, a hiány mértékének megfelelő pótlásáról pedig az orvosi előírásnak megfelelően érdemes gondoskodni.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus