fbpx

Változó kor vagy pajzsmirigy-alulműködés?

Talán fáradtak vagyunk vagy baj van a koncentráló képességünkkel – esetleg a hajunk állapota vagy testsúlyunk változott, talán csak éppen rossz hangulatunk van. Mindezt egészségügyi problémának is tulajdoníthatjuk, esetleg csak az idő múlásának. Ugyanakkor a jelenségek lehetnek a pajzsmirigy-alulműködésének a tünetei is.

A változó kor a nők életében a félidőre emlékeztethet. Tükrözheti az eltelt örömteli éveket, stratégiát tervezhetünk a jövőre. Dönthetünk arról, hogy vállaljuk az esetleges kockázatokat, vagy jobban tesszük, ha megpróbáljuk elkerülni azokat. Kontrolláljuk egészségünkre ártalmas, életminőséget hátrányosan befolyásoló szokásainkat és foglalkozzunk azokkal a fizikai változásokkal, melyek ugyan nem súlyosak, de kellemetlenek.

A pajzsmirigy a nyakban található lepke alakú mirigy, amely az anyagcserét irányító hormonokat termeli. A pajzsmirigy-hormon alacsony szintje tünetek sokaságát okozza, mint fáradtság, székrekedés, bőrszárazság, töredezett köröm, haj minőségének változása, levertség különböző fájdalmak. A kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) magas koleszterinszint kialakulásához, magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez vezethet.

A nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel kerülnek szembe pajzsmirigy problémával, különösen az életkor növekedésével. Néhány esetben a pajzsmirigy probléma lassan, alig észrevehetően alakul ki, míg másoknál a tünetek hirtelen, néhány hét vagy pár hónap alatt jelentkeznek. A tünetek a következők lehetnek:

  • Fáradság – Szokatlanul fáradtnak, energiahiányosnak érezhetjük magunkat.
  • Hideg intolerancia – Fázhatunk akkor is, amikor a környezetünkben lévők komfortosan érzik magukat.
  • Étvágyveszteség, súlygyarapodás – Amikor az anyagcsere lelassul, kevesebb energiát igénylünk, étvágyunk csökkenhet – ugyanakkor a kevesebb kalóriafogyasztással több zsírt tárol a szervezetünk.
  • Kardiovaszkuláris hatások – A pajzsmirigy hormonszint csökkenése magas vérnyomáshoz, valamint magasabb LDL (rossz) koleszterin szinthez vezethet. Idővel, a csökkent aktivitású pajzsmirigy ronthatja a szív pumpafunkciójának hatékonyságát.
  • Mentális hatások – A hipotireózisnak és depressziónak sok hasonló tünete van, beleértve a koncentráció és memória problémákat, érdeklődés elvesztése a számunkra eddig fontos dolgok iránt.
  • Egyéb jelek és tünetek – A hipotirezózis több más tünetet is okozhat, mint a székrekedés, izom- és ízületi fájdalmak. A bőr, haj és köröm elvékonyodhat, szárazzá válhat.

Amennyiben a tünetek bármelyikét tapasztaljuk, konzultáljunk orvossal. Az orvos a vizsgálat részeként vérteszt elvégzését javasolhatja a pajzsmirigy-funkció felmérésére.

A hipotireózist általában szintetikus pajzsmirigy hormon, tabletta formájában történő naponkénti adagolásával kezelik. A gyógyszer pontosan úgy működik, mint a természetes pajzsmirigy-hormon. Bizonyos időbe telhet, amíg a helyes adagolást beállítja az orvos. Amennyiben ez megvalósul, a tünetek jelentősen csökkennek. Az orvos rendszeresen, egyszer-kétszer évente ellenőrizni fogja a pajzsmirigy-funkciót, az optimális gyógyszeradag fenntartásának érdekében.

_____________________________________________________________________.

pajzsmirigy-alulműködés oka lehet a hormonháztartás zavara, ásványi anyag, különösen jód- illetve szelénhiány, gyógyszeres kezelés, gyulladás a szervezetben, illetve a pajzsmirigy autoimmun eredetű gyulladásos állapota is. Egyes megfigyelések szerint azonban a pajzsmirigy-alulműködés lelki oka sem elhanyagolható. A túlterheltség, az állandó szorongás, a magánéletben bekövetkező traumák, betegségek okozta, nehezen feldolgozható stressz sok esetben a pajzsmirigy-alulműködés lelki oka lehet.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus