fbpx

Táplálékkiegészítővel a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen

Egy nikotinomid ribozid (NR) nevű új gyógyhatású készítményről megállapították, hogy ugyanazokat a biológiai utakat indítja el, mint a kalóriakorlátozás, és javítja az arteriális egészséget az enyhén magas vérnyomásban szenvedő embereknél.

A tudósok már régóta tudják, hogy a kalóriák korlátozása késleltetheti az öregedés élettani jeleit. Humán vizsgálatokkal bebizonyították, hogy az egyharmadára csökkentett kalóriabevitel számos egészségügyi előnnyel jár, sőt, bizonyos esetekben az élettartamot is meghosszabbítja.

A Colorado Boulder-i Egyetem nemrég megjelent új tanulmánya azt jelzi, hogy a nicotinomid-ribozidnak (NR) nevezett természetes táplálékkiegészítő napi fogyasztása a kalória-korlátozást utánozza, vagyis mint kalóriakorlátozó (CR) elindítja az egészségi előnyöket kiváltó kulcsfontosságú kémiai folyamatokat.

A tanulmány szerint a kiegészítés csökkenti a vérnyomást is és javítja az artériák állapotát, különösen az enyhén magas vérnyomásban szenvedők esetében.

A kutatásba – amely a Nature Communications, Seals folyóiratban jelent meg – 24 sovány testalkatú, egészséges, 55 és 79 év közötti nőt és férfit vontak be.

A résztvevők fele hat héten keresztül placebót kapott, majd 500 mg napi kétszeres nikotinamid-ribozid (NR)-kloridot (NIAGEN). A résztvevők másik fele az első hat hét során NR-t, majd a placebót kapott. A kutatók minden kezelési periódus végén vért vettek és egyéb fiziológiai méréseket végeztek.

A kutatók szerint a naponta 1000 mg NR táplálék-kiegészítő, egy másik, a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD +) vegyület szintjét 60 százalékkal emelte. A NAD + a sirtuins nevű enzim aktiválásához szükséges, amely nagyrészt a kalória korlátozás kedvező hatásait idézi elő. Számos anyagcsere akcióban vesz részt a szervezetben, de az életkorral csökken.

“Az ötlet az, hogy az idősebb felnőttek esetében az NR kiegészítővel nem csak az öregedéssel járó veszteségeket állítjuk helyre (NAD +), hanem potenciálisan növelhetjük az enzimek aktivitását, amelyek felelősek a szervezet stressztől való védelmére” – mondta Martens.

Az új vizsgálat azt is kimutatta, hogy az emelkedett vérnyomás, vagyis az 1. fokozatú magas vérnyomás (120-139 / 80-89 Hgmm) esetében a szisztolés vérnyomás 13 részvevőnél körülbelül 10 ponttal volt alacsonyabb a kiegészítés után. Egy ilyen csökkenés a szívinfarktus-kockázat 25 százalékos csökkenéséhez vezethet.

“Ha ez a szisztolés vérnyomáscsökkentés az NR kiegészítéssel egy nagyobb klinikai vizsgálatban megerősítést nyer, az ilyen hatásnak széles biomedikai összefüggései lehetnek” – jegyezték meg a szerzők.

Végül, állításuk szerint, az ilyen CR utánzó vegyületek – a jelenleg javasolt étrendi változásokkal és gyakorlatokkal együtt – további lehetőségeket kínálhatnak azok számára, akiknél a vérnyomás emelkedés nem éri el a gyógyszeres kezelés szintjét, de a szívroham kockázatával számolniuk kell.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a tanulmány nem volt kiterjedt és csak “kísérleti jellegű”.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus