fbpx

Csodagyógyszer-e az aszpirin?

Képzeljük el, hogy a fájdalomcsillapítást évek kutató tudósok egy olyan áttörő kezelésről tennének bejelentést, amelyben a tabletták fillérekbe kerülnek, életet mentenek, és amely képes az egészségügyi költségvetést mintegy 700 milliárd dollárral csökkenteni az elkövetkező években.

Az aszpirin alkalmazásának elemzése

A jelenlegi tények azt mutatják, hogy azon személyek csoportjából, akiknek szednie kellene az az aszpirint, mindössze 40% a gyógyszert valóban szedők aránya. Egy új tanulmányban leírtak szerint a kutatók megkérdezték: mi történhetne a lakosság egészségével, élettartamával és az egészségügyi költségekkel, ha az aszpirin használata szélesebb körben terjedne el? A kérdés megválaszolására több ezer beteg egészségügyi adatát elemezték és felbecsülték az aszpirin szélesebb körben történő alkalmazásának hatását a betegek egészségére és túlélésére.

Az eredmények drámainak mutatkoztak: az 51 és 79 év közöttiek rutinszerű aszpirin szedése 20 éves időszak alatt a következőket mutatta:

  • 1000 esetből 11 személynél szívbetegség megelőzése
  • 1000 esetből 4 személynél a elősegítette a rákbetegség kialakulásának megelőzését
  • mintegy négy hónappal meghosszabbította a hazai átlagos élettartamot
  • 692 milliárd dollár megtakarítása

Van hátránya az aszpirin tartós szedésének? 

Amint az igaz minden gyógyszerre, az aszpirinnek is megvannak a hátrányai. Egyéb mellékhatások mellett, allergiás reakciók is előfordulhatnak. Továbbá, az aszpirinnek vérhígító hatása van és a gyomorra is irritáló hatást gyakorolhat.  A vérzés és gyomorfekély epizódok súlyosak lehetnek. Mindezt figyelembe vették a tudósok a fent leírt kutatásoknál. a fenti becslésekben szerepelnek az aszpirin szedéséhez társuló mellékhatások.

FONTOS hangsúlyozni, hogy ez a tanulmány az aszpirin alacsony adagolásának hatását vizsgálta, napi mintegy 85 mg-ot, ami többnyire a baby aszpirin tartalmát jelenti; magasabb adag egyéb körülmények esetén javasolt (és további kockázattal jár). Továbbá, más gyógyszerekkel együtt történő adagolás esetén kölcsönhatás léphet fel. Például, abban az esetben, mikor az orvos alacsony dózisú aszpirin szedését írja elő a szív védelmére, együtt az arthritis kezelésére alkalmazott Ibuprofennel, fontos, hogy az Ibuprofent minimum 30 perccel az aszpirin bevétele után, vagy több mint nyolc órával előbb vegyük be; máskülönben elveszhet az aszpirin hasznos hatása.

Kinek kell az aszpirint szednie?

A magasabb a jövőbeni kardiovaszkuláris problémák kockázatával élőknek, beleértve a korábban szívrohamot, vagy stroke-ot átélt betegeket, javasolt az aszpirin rendszeres szedése, az ismétlődés lehetőségének csökkentésére.

Mindenki más számára változó az ajánlás. Néhány szakember 50 év felett mindenkinek javasolja alacsony dózisú aszpirin szedését. Más konzervatívabb ajánlások egy életkor-tartományon (pl. 50-79 év) és olyan kardiovaszkuláris kockázati tényezőkön alapulnak, amelyek az elkövetkező 10 évre szívrohamot vagy stroke-ot jeleznek.

Továbbá, az aszpirin rendszeres szedése javasolt alacsonyabb rákbetegség kockázattal élőknek bizonyos genetikai feltételek esetén, beleértve az örökletes  végbélrák kockázatát.

Miért nem szed több ember aszpirint?

Nem teljesen világos miért tartózkodik sok ember az aszpirin szedésétől. Feltevésünk szerint ennek több tényező összeadódása lehet az oka:

  • az aszpirin ajánlását illető tájékozatlanság,
  • a saját kezelőorvos nem kimondottan javasolta
  • az aszpirin potenciális előnyeivel összevetve fokozott a mellékhatások vonatkozásában
  • az aszpirin használatához kapcsolódó korábbi rossz tapasztalat, mint pl. allergiás reakció
  • a gyógyszerek iránti általános idegenkedés

Érdemes hangsúlyozni, minden kezelés – különösen a megelőző kezelések – esetében, az egyéni preferenciák sokat számítanak. Ennek eredményeként sok értelmes ember, aki várhatóan profitálna az aszpirin hasznos hatásából, dönt úgy, hogy mégsem szedi azt.

Mit jelent ez nekünk?

Az új és jobb gyógyszerek meghatározására tett erőfeszítések mellett megjegyezzük, hogy a már rendelkezésre álló gyógyszerek előnyeit sem élvezzük teljes mértékben.  A fent említett új tanulmány jelzi, hogy a nagyarányú egészségügyi előnyök egyszerűen csak azért nem valósulnak meg, mert nem elegendően szednek aszpirint. De minden ember rendelkezik sok olyan egyéni körülménnyel, amelyek hatást gyakorolhatnak az aszpirin kezelésének kockázataira és előnyeire, csakúgy, mint az egyéni preferenciákra. Jelentős az a döntés, hogy szedjünk-e aszpirint, vagy tartózkodjunk a szedésétől – tehát írjuk ezt a kérdést az orvosunkkal megbeszélendő témák listájára.