fbpx

Néhány szó a mitrális billentyű elégtelenségről…

A mitrális billentyű regurgitáció (visszafolyás) –  melyet mitrális inszufienciának (elégtelenségnek), vagy mitrális inkompetenciának is nevezünk – olyan rendellenesség, amelyben a mitrális billentyű nem záródik szorosan így lehetővé válik a vér visszafolyása a szív ereibe. Ennek következményeként, miután a vér nem képes elég hatékonyan áthaladni a szíven, vagy a szervezet más részein, fáradékonyság és légzési nehézség lép fel.

A mitrális regurgitáció kezelése az állapot súlyosságától függ: tovább romlik-e és mutatkoznak-e tünetek. Enyhe szivárgás esetén valószínűleg nincs szükség kezelésre.

Vannak esetek azonban, amikor műtét válik szükségessé a billentyű állapotának helyreállítására, vagy súlyos szivárgás, regurgitáció miatti cseréjére. Ha  kezeletlenül maradt a súlyos mitrális billentyű regurgitáció, szívelégtelenséget vagy szívritmus-zavart okozhat. Még tünetmentesség esetén is kardiológusnak és mitrális billentyű-betegségre specializálódott sebésznek kell felmérni a beteg állapotát,az ajánlott műtét típusát, az esetleges korai beavatkozás előnyének meghatározására.