fbpx

Életmód változtatások és házi gyógymódok hypertrofiás szívizombetegek számára

Az életmód megváltoztatása csökkentheti a hypertrofiás szivizombetegséghez kapcsolódó súlyos komplikációk kialakulásának kockázatát. A szakorvos ezért az alábbi életmód változtatásokat javasolhatja:

  • Fizikai aktivitás szintje. Versenysportok űzése általában nem javasolt a hypertrofiás szívizombetegségben  szenvedőknek. Az ilyen betegek közül egyesek végezhetnek alacsony, illetve mérsékelt intenzitású tornagyakorlatokat az egészséges életmód részeként, orvossal történő konzultáció alapján.
  • Egészséges étkezés. Az egészséges (zsírszegény, vörös húsokat mellőző, zöldségekben, gyümölcsökben és rostokban gazdag) étkezés fontos részét képezi a szív egészsége fenntartásának.
  • Az egészséges testsúly megőrzése. Az egészséges testsúly megőrzése megakadályozza a szívre ható erőteljes stressz-hatást és csökkenti a sebészeti beavatkozáshoz vagy más eljárásokhoz kapcsolódó egészségi kockázatot.
  • Alkoholfogyasztás. Amennyiben az alkohol már okozott tüneteket vagy ritmuszavarokat, konzultálni kell szakorvossal az alkoholfogyasztás biztonságos szintjével kapcsolatban. A sok alkohol fogyasztása rendszertelen szívritmust válthat ki és vérrög kialakulását okozhatja a szívben.
  • Gyógyszerek szedése. Nem szabad elmulasztani az orvos által felírt gyógyszerek szedését.
  • Rendszeres orvosi vizsgálat. A szakorvos rendszeres konzultációt javasolhat a fennálló állapot értékelésére. Tájékoztatni kell őt minden új, vagy rosszabbra forduló tünetről.


Terhesség
A hypertrofiás szívizombetegségben szenvedő nők terhessége általában normálisan zajlik. Amennyiben a betegség tünetei és komplikációi mutatkoznak, kezelőorvos konzultációt javasolhat veszélyeztetett terhesség gondozásában gyakorlott szakorvossal.

Elfogadás és segítség
A hypertrofiás  szívizombetegség  diagnózisa különböző súlyos emóciókat válthat ki. Sokan szomorúságot, bánatot, félelmet és dühöt élhetnek át. A diagnózishoz kapcsolódóan az alábbi életmód változtatások alkalmasak, hogy a páciens megtanuljon együtt élni az állapotával:

  • A stressz csökkentése. Találjuk meg a módját a stressz-helyzetek csökkentésének.
  • Támogatás. A barátoktól és a családtól kérjünk támogatást.
  • Kövessük a szakorvos életmód változtatásra vonatkozó javaslatait. Az egészséges életmód változtatások véghezvitele, mint egészséges étkezés és a megfelelő testsúly fenntartása segíthet együtt élni az állapottal.

Megelőzés
Mivel a hypertrofiás  szívizom elfajulás  örökölt betegség, nem megelőzhető. Ugyanakkor fontos felismerni a tüneteket amilyen korán csak lehetséges a kezelés megválasztására és a komplikációk megelőzésére.

A hirtelen halál megelőzése
Egy ún. cardioverter-defibrillator beültetése bizonyítottan segíti megelőzni a hypertrofiás szívizombántalomban szenvedők 1 százalékánál előforduló hirtelen szívhalált. Sajnos, miután sokan nem tudják, hogy szívizombántalomban szenvednek, vannak esetek, amikor a hirtelen szívhalál az első jele a problémának. Ezek az esetek látszólag egészséges fiatal embereknél fordulhatnak elő, beleértve középiskolás atlétákat és más fizikailag aktív felnőtteket. Az ilyen típusú hirtelen halálesetekről szóló híradások érthetően a figyelem középpontjába kerülnek, mert igen váratlanul következnek be, de a szülőknek tudomással kell bírni az ilyen ritkán előforduló esetekről. Éppen ezért a szívrendellenességekkel foglalkozó szakemberek általában azt javasolják, a hypertrofiás szívizombetegségben  szenvedők ne űzzenek versenysportokat, kivéve valamilyen alacsony intenzitású sporttevékenységet. Ezzel kapcsolatban minden esetben ki kell kérni a kardiológus tanácsát.