fbpx

Fogamzásgátló eszközök alkalmazása szívbeteg nők esetén

Az orvostudomány, azon belül is a kardiológia és a szívműtéti és kezelési eljárások fejlődése az elmúlt évtizedekben lehetővé tette, hogy a veleszületett szívbetegségben szenvedő hölgyek is megérjék a pubertás utáni kort, és szexuálisan aktív éveiket. Ezzel egyidőben viszont számolni kell azzal, hogy mind bizonyos fogamzásgátló szerek használata, mind a teherbeesés és a magzat kihordása magasabb kockázattal járhat szívbeteg nők esetében.

A megfelelő fogamzásgátló kiválasztása ilyen esetben kardiológus és nőgyógyász együttes javaslatára ajánlott.

Kombinált ösztrogén és progeszteron tartalmú fogamzásgátlók

A kombinált ösztrogén-progeszteron tartalmú fogamzásgátlók vagy etinilösztradiolt vagy ösztradiol-valerátot tartalmaznak, számos különböző progesztogénnel kombinálva. Legismertebb formája a 21 napig szedhető fogamzásgátló tabletták, de hüvelygyűrűk, injekciók, bőr alá helyezett implantátumok is tartalmaznak ilyen hatóanyagot.

Ezekben a tablettákban az ösztrogéntartalmú komponensek nagyban megnövelik a vénás és artériás trombózis, és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Éppen emiatt ezek a gyógyszerek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által előírt kategóriák közül a „nem ajánlott (WHO-MEC 3)” vagy az „ellenjavallt (WHO-MEC 4)” csoportba lettek sorolva azon nők számára, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, magas a vérnyomásuk, vagy korábban már volt trombózisuk.

Kizárólag progeszteron tartalmú tabletták

A kombinált tablettákkal szemben a csak progeszteront tartalmazó gyógyszerek nem növelik a trombózis kialakulásának kockázatát (habár az orvosi lapok egyelőre nem értenek egyet a kérdésben). Ezek szünet nélkül, folyamatosan szedett fogamzásgátlók, és habár a szívbeteg hölgyek számára nem jelentenek magasabb kockázatot, a terhesség megelőzésében is kevésbé hatásosak. A desogestrel tartalmú gyógyszerek (pl. Cerazette) az egyetlen olyan, csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletta, ami a kombinált tablettával azonos mértékben véd a nemkívánt terhesség ellen, kardiológiai kockázatok növelése nélkül, így legtöbbször ezt írják fel a komoly szívproblémákkal rendelkező hölgyeknek.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A két leggyakoribb méhbe helyezett fogamzásgátló eszköz a hormontartalmú (Levonogestrel-IUS) és a rézből készült (réz-IUD) spirál. Mindkettő  közel 100% -os hatékonysággal véd a teherbeesésttől, a hormonos 5 évig, a rezes fajta 10 évig benn tartható.

A méhen belüli eszközök felhelyezésénél a méhszáj megnyitása miatt megnő a fertőzésveszély, de az elmúlt években ezen a téren is javult a helyzet Európában és Észak-Amerikában is. Sokáig az American Heart Association és a National Institute for Health and Care Excellence javasolta a megelőző antibiotikumok rutinszerű használatát ilyen eszközök felhelyezése esetén a szív- és érrendszeri betegséggel rendelkező hölgyek esetén, de 2008-tól kezdve ezt a javallatot visszavonták. Ennek ellenére javasolják, hogy a szívbetegeknél az IUD felhelyezése és eltávolítása kardiológiai megfigyelés alatt és megfelelő fájdalomcsillapító eszközök használatával történjen.

A méhen belüli eszközökhöz képest a bőr alá helyezett implantátumok kevesebb kockázatot rejtenek magukban, könnyebb a felhelyezésük, épp ezért a legjobb választás lehet mechanikus szívbillentyűt viselő, magas tüdővérnyomásban szenvedő (pulmonáris hipertenzió) vagy Fontan-műtéten átesett paciensek esetén.

Azoknél a nőknél, akiket már korábban diagnosztizáltak ismeretlen eredetű, öröklött, vagy szülésnél felmerülő cardiomyopátiával, a terhesség és a szülés szívelégtelenséget, esetenként halált is okozhat. Ezeknél a hölgyeknél a fogamzásgátlás kiemelten fontos, és a megfelelő fogamzásgátló kiválasztása alapos kivizsgálás után, személyre szabottan kell törtéjen.