fbpx

Hogyan befolyásolja a depresszió a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket?

Hogyan befolyásolja a depresszió a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket?

Két új tanulmány is foglalkozik a depresszió szervezetre gyakorolt negatív hatásaival, különös tekintettel a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők életminőségére.

Az egyik új tanulmány szerint a nem diagnosztizált depresszió különösen a szívinfarktust elszenvedettek állapotára hat negatívan, de az egyéb szívbetegségek kockázatát is növeli. Az év elején közzétett tanulmány szerint a depresszió csaknem egyharmadával  növeli a kóros szívverés kockázatát, valamint a depresszió, és a szívbetegség kétszeresen növelheti a korai halálozás kockázatát.

A depresszió és a szív érrendszeri megbetegedés közötti kapcsolat ugyanakkor összetettnek tűnik, a mögöttes okok egyelőre nem egyértelműek a kutatók számára sem. A tudósok azt állítják: „Bár nem tudjuk, mi következik be először, a depresszió vagy a szív- és érrendszeri betegség, a konszenzus szerint a depresszió a kardiovaszkuláris betegség kockázatát jelzi, vagyis szív- és érrendszeri betegség esetén nagyobb a valószínűsége a depressziónak, összehasonlítva az általános lakossági kockázattal.”

A nem diagnosztizált depresszió a legkárosabb

A kutatók vizsgálták a korábbi tapasztalatokat, az egészségügyi költségeket és az erőforrások felhasználását a depresszióban és szívbetegségben egyszerre szenvedő emberek esetében. Majd az adatokat összehasonlították a depresszióban nem szenvedők idevonatkozó adataival.

A depresszióval nem diagnosztizált csoportot tovább osztották a magas, valamint az alacsony kockázatú betegek körére. Dr. Okunrintemi összefoglalja a megállapításokat, mondván: „Azoknál, akik nem szenvedtek depresszióban, de annak magasabb kockázatával néztek szembe, rosszabbak voltak az egészségügyi tapasztalatok, a sürgősségi ellátás fokozottabb igénybevétele, rosszabbnak ítélt egészségi státusz és ehhez kapcsolódóan gyengébb életminőség volt jellemző, mint azoknál, akik valójában depresszióban szenvedtek. Ez azért lehetséges, mert azokat az embereket, akiknek esetében magas a depresszió kockázata, egyszerűen nem diagnosztizálták és még nem kezelték a depressziót” – tette hozzá a vezető kutató.

Az összehasonlítás azt is kimutatta, hogy a depresszióra hajlamos szívbetegek általában összességében több pénzt költenek az egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre, mint az alacsony kockázatú egyének. A depresszió kockázatának kitett emberek több mint kétszer akkora valószínűséggel kerültek kórházba, vagy sürgősségi ellátásra, valamint több mint ötször annyian ítélték meg úgy, hogy rossz egészségi állapotban vannak, mint az alacsony kockázatú csoportba soroltak. Emellett, a depresszió magas kockázatával rendelkezőknek alacsonyabb volt az egészséggel kapcsolatos életminősége, és sokkal nagyobb valószínűséggel voltak elégedetlenek az egészségi állapotukkal.