fbpx

Túl sok gyulladáscsökkentő gyógyszert szedünk?

Nevezhetjük őket fájdalomcsillapítóknak is, általában hátfájás, fejfájás, vagy ízületi gyulladás miatt szedjük őket. Orvosa “nem-szteroid gyulladáscsökkentő” szernek nevezi őket (NSAID). Bárhogy is nevezzük, bármilyen okból kifolyólag szedjük is, a NSAID-ok a világ legnépszerűbb gyógyszerei közé tartoznak. Valójában a becslések azt sugallják, hogy az Egyesült Államok népességének körülbelül 15% -a rendszeresen szed NSAID-et (beleértve a recept nélkül vagy szigorúan receptre kaphatókat). A szórványos felhasználók mellett évente több mint 30 milliárd adagot szedünk be belőle. A leggyakoribb NSAID-ok közé tartozik az ibuprofen ( pl. Algoflex, Advil), naproxen ( pl. Apranax, Naprozyn) és a celecoxib (pl Celebrex).

Miért olyan népszerűek a NSAID-ok?

Ennek több oka van:

  • Számos körülmény mellett nagyon jól működnek – a fájdalomcsillapító hatáson kívül – csökkenthetik a lázat és a gyulladást.

  • Viszonylag olcsóak, legtöbbjükből generikus verziók (is) rendelkezésre állnak.

  • Recept nélkül, vagy magasabb dózisban receptre kaphatóak.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők hátránya

Nincs teljesen biztonságos gyógyszer és ez minden bizonnyal igaz a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkre is. A hátrányok között leggyakrabban emésztési problémák merülnek fel, mint a gyomorpanaszok, a gyomorégés és fekélyek. A vese károsodása, kisebb véraláfutás vagy vérzés, enyhe allergiás reakciók (mint például kiütés) szintén gyakoriak. Kevésbé gyakori mellékhatások, beleértve a súlyos allergiás reakciókat és a májkárosodást, súlyosak lehetnek. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők növelhetik a szívproblémák kockázatát is, bár ez a kockázat az adott NSAID és a szert szedő személytől függően változik.

Könnyen előfordulhatnak hibák

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők széles körben elterjedt elérhetősége miatt előfordulhat a nem megfelelő alkalmazásuk. Egyrészt több mint 20 különböző NSAID létezik, így nem egyet szedhetünk anélkül, hogy felismernénk. Ezenkívül több közülük elérhető recept nélkül..Így akár szándékosan, akár véletlenül könnyű az ajánlott adagoknál többet szedni.

Egy új tanulmány szerint ez nagyobb probléma lehet, mint bármi más. Az ibuprofent szedő több mint 1.300 ember közül:

  • Több mint egyharmada szedett egy második NSAID-t is. Fele a “kettős NSAID” szedőknek felismerte, hogy egynél több NSAID–ot szedett.

  • Akár 15% esetében több volt a NSAID, az ajánlott dózisnál.

  • A javasolt maximális dózis meghaladása volt jellemző, különösen a férfiaknál, a krónikus fájdalmakban szenvedőknél, az adagolási ajánlásokat kevésbé ismerőknél, és azoknál, akik “a saját dózis megválasztása” mellett döntöttek.

Konklúzió

A NSAID-ok rendkívül hasznos gyógyszerek, de bajt is okozhatnak. A súlyos mellékhatások kockázata magasabb az ajánlott dózisoknál nagyobb mennyiség szedése esetén.

Az alacsony dózisú aszpirin kivételével (amely általában szívinfarktus vagy stroke megelőzésére javasolt) a nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése elsősorban a fájdalom vagy láz tüneteinek enyhítésére irányul. Ha úgy gondoljuk a NSAID-nak nincs számunkra előnyös, kedvező hatása, (vagy bizonytalanok vagyunk a hatást illetően) beszéljük meg kezelőorvosunkkal a gyógyszer szedésének abbahagyását, – még a kisebb kockázatok sem érik meg a szedést, ha nem eredményes a kezelés.

Tartsunk frissített listát az összes általunk alkalmazott gyógyszerről, beleértve a recept nélkül kaphatókat is! Olvassuk el a címkéket és utasításokat, és csak az előírt módon szedjük őket! Ha kétségeink merülnek fel, forduljunk orvoshoz!

————————————————————————————————————–

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a kardiovaszkuláris mellékhatások tekintetében nem tehető egyértelmű különbség az egyes NSAID-készítmények közt, így amennyiben szükséges, bármelyik alkalmazható, ugyanakkor a kardiovaszkuláris status felmérése, az előzetes rizikóbecslés a tartós NSAID-kezelés megindítása előtt feltétlenül indokolt.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus