fbpx

Nem javasolt az Aszpirin adása elsődleges megelőzésben

Amerikában 9 millió ember szed naponta bébi Aspirint. Bár az aszpirin előnyeit megfogalmazó ajánlások sokáig tartották magukat, a legfontosabb vélemény az 1989-es, egészséges emberek vizsgálatáról szóló orvosi jelentésből (Physicians’ Heart Study – 1989) származott, amely szerint a halálos és nem halálos kimenetelű szívizom infarktus esetek száma csökkent az aszpirin napi 1 tabletta szedésével. Ugyanakkor, egy másik elemzés szerint a hirtelen halál az aszpirinnal kezelt csoportban kétszer gyakoribb volt a placebót szedők csoportjához viszonyítva.

Ha ma Amerikában megkérdezi valaki a barátját, hogy szed-e naponta bébi Aspirint, mosolyogva fogja válaszolni, hogy „természetesen„.

Az elmúlt évek során az aszpirin előnyeinek megítélése ellentétes adatokkal és kevés meggyőző bizonyítékkal járt. A közelmúltban megjelent kiadványok szerint van remény, hogy a közvélemény és a gyógyászat hasonló következtetésre jut. ASPREE- és ASCEND vizsgálatok több tízezer egészséges és diabéteszes betegre kiterjedt vizsgálataiból publikált cikkek sorozatában az aszpirin rendszeres szedésének kevés előnyét és jelentős kockázatát – nem ritkán súlyos, néha életveszélyes vérzést – jeleztek.

Az ASPREE a vizsgálat során egészséges, 70 évnél idősebbek férfiaknál az Aszpirin nem javította az összhalálozási statisztikát, nem volt előnyös hatása a kardiovaszkuláris mortalitásra, ugyanakkor megnövekedett a súlyos vérzések száma.

Az ASCEND vizsgálatban cukorbetegek körében, koszorúér betegség bizonyítéka nélküli esetekben az aszpirin elsődleges megelőzésként történő alkalmazása ugyan a súlyos kardiovaszkuláris megbetegedés rizikóját 12 % -kal csökkentette, de ugyanakkor súlyos vérzés rizikóját 29 %-kal növelte. Megfelelő vércukor, vérnyomás és vérzsír kontroll mellett, nem dohányzó pácienseknél nincs szükség aszpirin adására elsődleges megelőzésben, cukorbetegek körében.

Dr. Seidner Judit belgyógyász-kardiológus