fbpx

Az influenza elleni oltás fontossága: egy influenzafertőzés szövődményeként kialakuló szívizom-gyulladás esete

Az influenzafertőzés  lehetséges szövődményei között számos szívbetegség  ismert, közülük is  a myocarditis az egyik  legsúlyosabb, mely nagyobb arányban fordul elő nőknél.

 

“Egy friss esettanulmány bemutat egy 52 éves, korábban egészséges  hölgyet, aki torokfájással, köhögéssel, diffúz izomfájással került orvosi vizsgálatra. Influenza tesztje pozitív lett. Vírusellenes kezelés megkezdése ellenére nehézlégzés, láz és arcduzzanat jelentkezett.  Kórházba történő felvételekor alacsony, szisztolés vérnyomás és 130-as pulzusszám mutatkozott. Felmerülő  mellékvese elégtelenség veszélye miatt, intravénás hidrokortizon kezelést kezdtek.  Második influenza teszt ismét pozitív lett, ezért a kezelést  folytatták. Ekkor került sor az első szív ultrahang vizsgálatra, melynek során megtartott pumpa funkciót, jelentős perikardiális folyadékgyülemet  igazoltak, mely a  haemodinamikai jelek alapján keringés összeomlás veszélyével fenyegetett, ezért A  folyadék eltávolítása mellett döntöttek.  Ennek  során 130 ml folyadékot távolítottak el. A  beteg kardiopulmonális állapota gyorsan továbbromlott. Az ismételt szív ultrahang vizsgálattal már csökkent bal kamrai pumpa funkciót igazoltak. Azonnal intenzív osztályos kezelése, ellátása ellenére a néhány nap múlva megismételt echo további  jelentős romlást igazolt.
Újabb  intenzív, kiegészítő keringés- és légzéstámogatási technikát alkalmaztak, melynek bevezetése után a 7. napra mutatkozott drámai javulás. Az újabb szív ultrahang már jó pumpa funkciót mutatott és nem jelzett falmozgás-rendellenességet. A beteg komplikációmentes állapotban elhagyta a kórházat.
Ez az eset az influenza egyik ritka szövődményeként előforduló szívizom-gyulladást, és a korai felismerésének fontosságát mutatja be. Hangsúlyozza az intenzív osztályokon alkalmazott külső keringés és légzéstámogatás szerepét.”
Elméletileg bármelyik influenza-betegnél felléphetnek szövődmények.
A komplikációk súlyossága nagyban függ attól, milyen a páciens általános egészségi állapota. Súlyos, akár életveszélyes megbetegedés elsősorban a 60 év felettieket, valamint a csecsemőket és a kisgyermekeket fenyegetheti. Emellett magasabb kockázattal számolhatnak a várandós nők, a légúti-,  vese-,  vagy szívbetegségben szenvedők, továbbá a legyengült immunrendszerrel rendelkező páciensek.
A károsodott légutak nyálkahártyája ideális táptalajt biztosít a baktériumok számára, amelyek akadálytalanul behatolhatnak. Emiatt könnyen alakulhat ki bakteriális másodlagos- vagy felülfertőzés, amelynek gyakran sokkal súlyosabb a lefolyása, mint az eredeti influenzának.
Az influenzát kísérő további szövődmények lehetnek a szív- és érrendszert érintő károsodások, mint például szívritmuszavarok, szívelégtelenség, a szívelégtelenség miatt kialakuló tüdőödéma, vagy a vérkeringés összeomlása.