fbpx

Az otthoni vérnyomásmérésre alapozott program megdöbbentő eredményei

A kísérleti tanulmány szerint, egy innovatív ellátási programban résztvevők 81 százalékának segített hét héten belül ellenőrzés alá vonni a vérnyomását.

A magas vérnyomás széles körű klinikai probléma, a felnőttek közel felét érinti. A magas vérnyomás következtében fellépő ismert, súlyos szövődmények – infarktus, stroke, és egyéb szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázata – ellenére gyakran évekig kezeletlen, vagy elégtelenül kezelt marad. Megfelelő kontrollban a betegeknek csupán kb. 50 %-a részesül. A helyzet javításának lehetőségeit látva, a Boston állambeli Brigham és a Women’s Hospital kutatói és orvosai kidolgoztak egy otthoni ápolási és ellátási programot, amelynek célja a magas vérnyomás minél eredményesebb, gyorsabb kontrollja, összevetve a hagyományos, orvos–beteg találkozón alapuló vérnyomás kontrollokhoz viszonyítva. Az új megközelítés, amelyet 130 résztvevő bevonásával elvégzett kísérlettel támasztottak alá, a betegek 81 százalékának segített ellenőrzés alá vonni a vérnyomását, átlagosan mindössze hét hét alatt. A kísérleti tanulmány eredményeit a Clinical Cardiology a közelmúltban tette közzé.

“Az eredmény szembetűnő, különösen a kontroll eléréséhez szükséges nagyon rövid időkeretet tekintve, amely átlagosan hét hét” – erősítette meg a szerző Naomi Fisher, MD, a Brigham Hypertension Service és Hypertension Specialty Clinic igazgatója. “Van néhány figyelemre méltó egészségügyi rendszer, amely hasonlóan sikeres, vagy ennek eredményességét is felülmúlta, de a legtöbb program meg sem közelíti ennek sikerességét.”

A feliratkozott résztvevők mindegyike kapott egy Bluetooth-kompatibilis vérnyomásmérő eszközt, amely automatikusan továbbította a betegek otthoni vérnyomásméréseinek értékeit, előzetes elektronikus orvosi nyilvántartásukba vételüket követően. A betegek könnyű és gyakori hozzáférést kaptak a ún. „beteg navigátorokhoz” – nem orvosokhoz – , akiket előzetesen a magas vérnyomás klinikai algoritmus használatára képeztek. A program lehetővé tette a betegek által mért értékek gyors értékelését és a gyógyszeradagolás módosítását.

A csapat 130 beteget vont be, kontrollálatlan, de magasabb, mint 140/90 mmHg vérnyomással. A vizsgálatra a terhes nők és a súlyos vesebetegségben szenvedők kivételével minden felnőtt beteg alkalmas volt. A résztvevők a Bluetooth-kompatibilis vérnyomás-készülék használatát elsajátították, előírták a napi két alkalommal történő, kétszer ismételt vérnyomásmérést. A gyógyszeres kiigazításokat kéthetente végezték.
Ezzel a megközelítéssel, a betegek intenzívebb magas vérnyomás-kezelése által, a csapat jelentős eredményekre számít a szív- és érrendszeri események és a halálesetek megelőzésében. “A magas vérnyomás kezelésének a hagyományos, orvossal történő konzultáció által elért időigényes modellje sem mindig hatékony, és fenntartható.” – mondta Fisher. “Innovatív megoldások kidolgozása a magas vérnyomás hatékony és sikeres kezelésére és ezáltal, a nagyobb populációkban a kardiovaszkuláris kockázati terhek csökkentésére. A szervezeteknek innovatív technológiákat kell kifejleszteniük és alkalmazniuk, hogy fenntartható megoldásokat valósítsanak meg a magas vérnyomás szabályozására.”

———————————————————————————————————————-
A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet a megfelelően kivitelezett otthoni mérés.

Dr. Seidner Judit
belgyógyász- kardiológus