fbpx

Az NSAID-ok fokozzák a szívroham és stroke kockázatát

Gregory Curfman, MD
Orvostudomány professzora

A Harvard Health Publishing korábbi főszerkesztője

2015-ben az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) arra figyelmeztetett, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID), mint egyebek között az Ibuprofen vagy a Naproxen szedése növeli a szívroham illetve a stroke kockázatát. Egy friss kutatás a gyulladáscsökkentőkkel és azok kockázataival kapcsolatos további információkat értékelt. Mivel a nem szteroid gyulladáscsökkentők széles körben használatosak, fontos, hogy tisztában legyünk az NSAID szedéseivel és lépéseket tegyünk a kockázat csökkentése érdekében.

Sokan szedik a nem szteroid gyulladáscsökkentőket, enyhe vagy közepes fájdalom enyhítésére, melyek különösen gyulladásból vagy sportsérülésből eredő fájdalmak eetén bizonyulnak hatékonynak. A leggyakrabban használt nem vényköteles NSAID-ok közé tartozik az Ibuprofen (Algoflex, Advil) és a Naproxen (Aleve). A celekoxib (Celebrex), a diklofenac (Cataflam, Voltaren) és a továbbiak vénykötelesek. Az aszpirin szintén NSAID, de nem jelent szívinfarktus- vagy stroke kockázatot,ellenkezőleg, a szívrohamok és a stroke megelőzésére (is) használják. Tehát ez a figyelmeztetés nem vonatkozik erre a készítményre.

Az NSAID-ok viszont emelhetik a vérnyomást és szívelégtelenséget okozhatnak. A szívinfarktus és a stroke kockázata szempontjából a rofekoxib (Vioxx), a NSAID egyik típusa, a COX-2-gátló, különös figyelmet kapott. A piacon lévő –Vioxx öt év alatt 140.000 szívrohamot okozott az Egyesült Államokban (a Vioxxot 2004-ben visszavonták a piacról). A Vioxx-hoz kapcsolódó sajnálatos tapasztalat hivta fel a figyelmet a nem szteroid gyulladáscsökkentők kardiovaszkuláris kockázatára, és további vizsgálatokhoz vezetett, amelyek azt mutatják, hogy a kockázat nem korlátozódott csupán a Vioxxra.
.
A figyelmeztetések rámutatnak:

• A szívinfarktus és a stroke kockázata rövid távú használat esetén is nő, és a NSAID-kezelés megkezdését követő néhány héten belül kialakulhat.
• A kockázat a NSAID-ok hosszabb ideig tartó adagolásával nő.
• A kockázat leginkább azoknál fordul elő, akik már szívbetegségben szenvednek, ugyanakkor, a még szívbetegségben nem szenvedők is veszélyben vannak.
• Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a Naproxen biztonságosabb lehet, mint más típusú NSAID-ok, de a szakértői testület által felülvizsgált újabb bizonyítékok nem elég szilárdak ennek egyértelmű megállapításához.
Az NSAID-ok biztonságos használata
Nem valószínű, hogy egy NSAID bevétele fejfájás esetén, vagy néhány napig tartó szedése vállfájdalom enyhítésére szívrohamot vagy stroke-ot okoz. A hosszabb használat lehet kockázatos.
Tekintve a figyelmeztetéseket, a szívbetegségben szenvedők számára a legjobb – amennyiben lehetséges – ha elkerülik a nem szteroid gyulladáscsökkentők szedését, de az óvatos alkalmazásra történő felszólítást mindenkinek ajánlatos figyelembe venni.

Íme, néhány javaslat:

Fontos, hogy a legalacsonyabb hatásos adagot vegye be, és korlátozza a gyógyszer szedésének időtartamát.
⦁ Soha ne vegyen be egynél több NSAID-ot egyszerre. A vizsgálatok alapján, úgy tűnik, az összes nem szteroid gyulladáscsökkentő kockázatot jelent.
⦁ Próbálja meg az NSAID-ok alternatíváit, például az acetaminofent. Ez enyhíti a fájdalmat, de nem növeli a szívroham, vagy a stroke kockázatát. Ugyanakkor, az acetaminofen májkárosodást okozhat napi 4000 mg-os határérték túllépése, vagy napi több mint három alkoholtartalmú ital fogyasztása esetén.
⦁ Ha semmi más nem működik és NSAID-ot kell szedni az ízületi gyulladásra, vagy más krónikus fájdalomra, próbálkozni lehet heti szünetekkel és helyettesíteni acetaminofennel.


Ha mellkasi fájdalom, légszomj vagy hirtelen gyengeség lép fel, vagy NSAID szedése során a beszédkészség zavara tapasztalható, azonnal forduljon orvoshoz.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a cardiovascularis mellékhatások tekintetében nem tehető egyértelmű különbség az egyes NSAID-készítmények közt, így amennyiben szükséges, bármelyik alkalmazható, ugyanakkor a cardiovascularis status felmérése, az előzetes rizikóbecslés a tartós NSAID-kezelés megindítása előtt indokolt lehet.

Dr. Seidner Judit
belgyógyász kardiológus