fbpx

Szívbetegség vagy pajzsmirigyzavar?

A leggyakoribb szív-, érrendszeri megbetegedések közé tartozik a magas vérnyomás, szívritmuszavar, valamint a koszorúserek elmeszesedése. Ezek a kórképek azonban összefüggésbe hozhatóak a pajzsmirigy elégtelen működésével is.

A pajzsmirigy feladata sokrétű, szabályozza a légzést, a szívritmust, a növekedést, hőtermelést továbbá az emésztést. Amennyiben változás áll be a működésébe, az általa ellátott fontos funkciók is zavart szenvednek.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés következtében kevés pajzsmirigyhormon termelődik, a szervezet működései lelassulnak. Csökken a légzésszám, lassul a szívverés, gyakori az elhízás és a székrekedés. A bőr száraz lesz és hámlik. A beteg levertnek, fáradékonynak érzi magát, emiatt könnyű összetéveszteni a betegséget a depresszióval. A kezeletlen pajzsmirigy-alulműködésnek súlyos szövődményei lehetnek, mint például szívelégtelenség, vérszegénység, alacsony testhőmérséklet, zavart tudatállapot. A pajzsmirigy felelős az anyagcseréért is, a szervezet lelassult működése következtében a koleszterin felhalmozódik a vérben. A magas koleszterinszint káros hatással van az erek falára, fokozza az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-alulműködés ellentéte a túlműködés, mely során a pajzsmirigyhormonok szintje magas lesz, és az életfunkciók felgyorsulnak. A betegségre leggyakrabban a megnagyobbodott pajzsmirigy lebenyek hívják fel a figyelmet, melyek akár szemmel is láthatóak. Emellett változás áll be a testfunkciókban, például heves szívdobogás, magas vérnyomás, szívritmuszavar, fokozott légzés, izzadás, felgyorsult anyagcsere jellemzi a betegség meglétét.

Mint láthatjuk a pajzsmirigy elégtelen működése szív-, érrendszeri panaszokat is okozhat, emiatt fontos a tünetek jelentkezésével egy laborvizsgálatot elvégeztetni. A vérvizsgálatból kimutatott TSH alacsony vagy magas szintje utal a pajzsmirigy működésére, általa kideríthető, hogy szívpanaszaink kardiális eredetűek-e vagy sem.