fbpx

Szívünk védelme a nyári hőségben

Itt a nyár, és bár sokan vágynak a nyári melegre, fontos, hogy vigyázzunk magunkra a forróságban.

Hogyan érinti a forróság a szívünket?

A hőségben lehűlésünk érdekében izzadunk, aminek következtében szervezetünknek nagyobb a folyadékvesztesége, mint általában. Emiatt leeshet a vérnyomás, gyorsabban ver a szív, ez azonban többnyire nem jelent problémát, ha elegendő folyadékot iszunk. A kiszáradás elkerülése érdekében legjobb, ha szomjunkat vízzel, vagy egyéb cukormentes italok fogyasztásával oltjuk.

Szívprobléma fennállása esetén azonban a nagy forróság extra terhet jelent a szívre és vérkeringésre, ezért különösen fontos, hogy figyeljünk magunkra és a szervezetünk hűtésére.

Mit tehetünk hűtésünk érdekében?

  • Előzzük meg szervezetünk kiszáradását bőséges vízfogyasztással, vagy egyéb cukormentes ital fogyasztásával (Ha orvosunk javaslata alapján valamilyen okból kifolyólag folyadékfogyasztásunkat korlátoznunk kell, forduljunk hozzá tanácsért).Kerüljük az alkoholos vagy koffeintartalmú ital fogyasztását. A koffeinalapú italok folyadékot vonnak el a szervezetből.
  • Fogyasszunk hideg ételeket, különösen salátákat és magas víztartalmú gyümölcsöt.
  • Hűtsük a lakást, az otthon tartózkodás idejére, amennyire csak lehetséges.
  • Viseljünk könnyű, laza pamutruházatot.
  • Ne tartózkodjunk a hőségben a nap legforróbb időszakában: 11 óra és 15 óra között.
  • Ha mégis ki kell mennünk a hőségben a szabadba, az árnyékban közlekedjünk, használjunk fényvédőt és viseljünk kalapot.

A hőség hatása a szív állapotára Angina

Koszorúsér betegség esetén a hőség miatt angina fellépését, vagy az angina súlyosbodását tapasztalhatjuk a szív megnövekedett terhelése és oxigénszükséglete miatt, különösen fizikai aktivitás során.

Szívelégtelenség

Különösen fontos a test hűtése szívelégtelenség esetén, amikor a szív pumpáló funkciója nem megfelelő. Ha a számunkra a folyadékfogyasztás korlátozása ajánlott, kérdezzük meg orvosunkat, miként hűtsük magunkat más módon, a nyár folyamán. Ha vízhajtó tabletta szedése mellett szédülést érzünk, tudassuk vele. A tabletta adagja csökkenthető vagy abbahagyható átmenetileg amennyiben szükséges.

Hőguta

A túl nagy folyadékveszteség emelheti a belső testhőmérsékletet, ami kezelés nélkül életveszélyt jelenthet.

A hőguta tünetei a hideg verejtékezés, szédülés, ájulás, izomgörcsök, hőkiütés, a boka ödémája, felületes, vagy szapora légzés, hányinger, hányás.

Ha a hőguta gyanúja felmerül magunk, vagy másvalaki esetében, azonnal kérjünk orvosi segítséget!

Kinek jelenti a legnagyobb kockázatot?

Idősebb emberek és nagyon fiatal gyermekek hőmérsékletét nehezebb szabályozni, ezért nagyobb kockázatnak vannak kitéve az extrém hőmérséklet következtében. Hőség esetén fokozottan figyeljünk gyermekeinkre, idősebb hozzátartozóinkra és barátainkra!

Kánikula hatására a perifériás erek (hajszálerek) kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, rosszullét. Nagyobb lesz az infarktusveszély is, emellett trombózis is gyakrabban jelentkezhet.

A szívbetegek többségénél érelmeszesedés áll fenn, az erek szűkebb “csatornákon” szállítják a vért. Az agy ugyan kiadja a parancsot, hogy több vért pumpáljon a szív, mert a szervezet nagyobb igénybevételnek van kitéve, csakhogy a szívkoszorúerek nem lesznek jobban átjárhatóak, a szív oxigénhiányos állapotba kerül és nem lesz képes követni a kívánt tempót.

Hőség esetén a rendszeresen tisztított légkondicionáló a szívbetegek számára a leghasznosabb “gyógyszer”. Nem csak azért, mert a szoba hőmérséklete kellemes, hanem azért is, mert a hűsebb levegő páratartalma is kisebb, így a szervezet könnyebben tudja leadni a hőt. Habár nem hűt, de a ventillátor szintén hasznos, mert fokozza a bőr felszínéről a párolgást. A folyadékpótlás fontos, de nagy hőségben önmagában nem mindig jelent megoldást a rosszullét ellen.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász, kardiológus