fbpx

5 tévhit a szív-, és érrendszeri betegségekről

A szív-, érrendszeri betegségek lassan, évek alatt alakulnak ki, melyek tünetei is csak később jelentkeznek. A panaszok önmagukban nem egyértelműen jelenthetnek szívbetegséget. Jellemzően több tünet együttes megjelenése világít rá a szív eredetű betegségekre, sokszor azonban nem vesszük komolyan a tüneteket, nem vagyunk tisztában a betegség szövődményeivel. Összegyűjtöttünk néhány tévhitet, melyek segítenek fényt deríteni a valós információkra, ezzel is elősegítve a betegség minél előbbi felismerését.

1. A magas vérnyomás mindig okoz panaszokat

A kialakulóban lévő magas vérnyomás nem okoz tüneteket, ezáltal rejtve marad. Általában véletlenül, valamely orvosi vizsgálat során derül ki. A kezeletlen hipertónia viszont súlyos következményekkel jár, károsítja az ereket, fokozza az érelmeszesedés folyamatát

2. A mellkasi fájdalom oka az infarktus

A mellkasi fájdalom nem minden esetben szíveredetű. Okozhatja reflux, mely esetben a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és az a nyálkahártya irritációját váltja ki. Továbbá a fájdalom oka lehet még tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás is. Sok esetben stressz, pánikbetegség okozza, mely hasonló tünetekkel jár, mint az infarktus előtti állapot. Nehézlégzés, verejtékezés, halálfélelem a leggyakoribb panasz.

3. Csak a 40 év feletti korosztályt érintik a keringési problémák

A szív-, érrendszeri betegségek kialakulását erősen befolyásolja az életmód. Ebből adódóan, ha már fiatal korban rendszertelenül táplálkozunk, keveset mozgunk, dohányzunk, akkor jelentősen megnövekszik a keringési betegségek kialakulásának kockázata.

4. A koleszterinszint nem befolyásolja a szív-, érrendszeri betegségek kialakulását

Megkülönböztetünk HDL és LDL koleszterint. A HDL koleszterint jó koleszterinnek szokás nevezni, ugyanis elősegíti az érfalban lerakódott felesleges koleszterin visszaszállítását a májba, ahol lebomlásra kerül. Az LDL koleszterint rossz koleszterinnek hívják, mert fokozza a koleszterin kitapadását az érfalra, ezáltal szűkítve az erek átjárhatóságát.

5. Szívbetegek nem mozoghatnak

Sokan úgy gondolják, hogy szív-, érrendszeri betegségük mellett nem mozoghatnak, mert a sport megterheli a szívet. Ez azonban téves elgondolás, ugyanis a sport ugyanúgy ajánlott infarktuson átesett betegeknek, vagy egyéb keringési problémával rendelkező embernek is.