fbpx

A menopauza és a szívbetegségek kapcsolata

Az életkorral mindenkinél emelkedik a szívbetegség kockázata, és bár a menopauza nem okoz kardiovaszkuláris betegségeket, a nők tünetei a menopauza kezdetén nyilvánvalóbbá válnak. Bizonyos kockázati tényezők is megnőnek ilyenkor, míg az elhízás, dohányzás és egyéb káros szokások az élet korábbi szakaszában is már fatális kockázatokat hordozhatnak magukban.

„A menopauza nem betegség. Természetes fázis a nők életfolyamatában” – mondja Dr. Goldberg, az American Heart Association kardiológusa. „Fontos, hogy a menopauza közeledtével (átlagosan 54 éves kor körül) a nők fordítsanak fokozott figyelmet egészségi állapotukra.”

A felnőtt nők több mint egyharmadának van valamilyen kardiovaszkuláris betegsége. A szívroham előfordulásának általános emelkedése mintegy 10 évvel a menopauza után tapasztalható, és sajnos nők esetében a szívbetegség vezető halálokká válik.

Az ösztrogén szintek szerepe

Poszt-menopauza idején a természetes ösztrogén hormon szintjének csökkenése lényeges kiváltó oka lehet a szívbetegségnek. Az ösztrogén tudvalevően kedvező, rugalmasság fokozó hatást fejt ki az érfalak belső rétegére. Ennek következtében az erek képesek kitágulni és elernyedni a vér áramlásával összhangban.

Az ösztrogén előnyös hatása ellenére az American Heart Association ellenzi a hormonterápiát poszt-menopauza esetén, mivel néhány vonatkozó tanulmány szerint a mesterséges hormon nem csökkenti a koszorúsér betegség vagy stroke kockázatát.

A menopauza bekövetkeztét követő magasabb kardiovaszkuláris kockázatnak azonban nem az ösztrogén csökkenése az egyetlen okozója – vallja Dr. Goldberg. „Azon vagyunk, hogy megtaláljuk a többi kiváltó okot”- nyilatkozta.

A menopauzával különféle változások következnek be a szervezetben: a vérnyomás emelkedésnek indul, az LDL koleszterin, vagyis a „rossz” koleszterin szintje emelkedik, (A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.- megj.:Seidner Judit), míg a „jó” koleszterin szintje csökken, vagy nem változik. A trigliceridek, bizonyos típusú zsírok szintje szintén emelkedik a vérben.

Harc a szív egészségért

Amennyiben a menopauzát megelőző és utáni időszakban is egészséges életmódot folytat, a szívbetegség és a stroke kockázata csökken. Ne felejtsük azonban, hogy a kockázatot befolyásolja a családi kórtörténet is!

Rendszeres mozgással, helyes táplálkozással, az egészségre káros szokások, legfőképpen a dohányzás felhagyásával a nőknek ügyelniük kell szívük egészségére. A dohányzás egyébként hozzájárulhat a korai menopauzához, növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, csökkenti az artériák rugalmasságát.

Az American Heart Association által javasolt „szívbarát” étrend a következőket tartalmazza:

  • gyümölcsök, zöldségek
  • teljes kiőrlésű magvak
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • baromfi, hal és diófélék,
  • a vörös hús és cukros ételek és italok korlátozása.

A szívbetegség megelőzése érdekében heti 150 perc fizikai aktivitás és napi egy óra súlycsökkentési program ajánlott, egyéni igényektől függően. Ez lehet séta, kerékpározás, tánc, vagy úszás, tehát olyan tevékenységek, amelyek az alacsony rezisztenciájú nagyobb izmokat veszik igénybe. Válasszuk a nekünk legjobban tetsző gyakorlatokat és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a menopauza utáni szívbetegségek kockázatainak elkerülésére!