fbpx

Tények az alacsony vérnyomásról

Bár az alacsony vérnyomás jó dolognak tűnhet, a túl alacsony vérnyomás esetenként problémákat okozhat. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az alacsony vérnyomás tüneteiről és természetes kezelési módjairól!

Néhány helyzetben természetes megoldással lehet emelni az alacsony vérnyomást és enyhíteni a társuló tüneteket. Egyéb esetekben a vérnyomás egészséges szintre történő emeléséhez gyógyszeres beavatkozás és terápia válhat szükségessé.

Alapvetően a 0Hgmm és 90Hgmm közötti ( szisztolés) vérnyomás-érték tekinthető alacsony vérnyomásnak. Ám problémaként ez csak akkor jelentkezik, ha már tünetek is mutatkoznak. A tünetek megjelenése egyes szervek elégtelen vérellátásának lehet a következménye. Extrém súlyos, elhúzódó esetekben akár sokk, stroke, szívromham vagy veseelégtelenség lehet a következménye.

A vérnyomás emelésének természetes módjai

Alacsony vérnyomás esetén többnyire nincs szükség gyógyszerekre vagy egyéb orvosi beavatkozásokra. Számtalan természetes lehetőség és életstílus változtatás emeli az alacsony vérnyomást.

1.Együnk több sót!

A magas vérnyomás kezeléséhez tanácsolt sószegény táplálkozással ellentétben alacsony értékek esetén a nátriumfogyasztás növelése ajánlott.

2. Kerüljük az alkoholos italokat!

Az alkohol tovább csökkentheti a vérnyomást, tehát alacsony vérnyomás esetén kerülni kell nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását.

3. Orvossal beszéljük meg a gyógyszerelésünket

Az alacsony vérnyomás bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet. Ha az alacsony vérnyomás tünetei új gyógyszer szedésének elkezdése után jelentkeznek, a tüneteket meg kell beszélni a kezelőorvossal.

4. Üljünk keresztbetett lábbal!

A keresztbetett lábbal ülés bizonyítottan emeli a vérnyomást, ami magas vérnyomás esetén problémát jelenthet.Tüneteket okozó alacsony vérnyomás esetén a keresztbetett láb minimális erőfeszítéssel segíthet növelni a vérnyomást.

5. Igyunk vizet!

Ha több vizet iszunk, növelhetjük a vér mennyiségét, és ez segíthet növelni a vérnyomást, valamint elkerülni a kiszáradást.

6. Együnk gyakran kisebb falatokat!

Kisebb falatok gyakori fogyasztása napközben emelheti az alacsony vérnyomást. Ennek magyarázata, hogy a kisebb falatok fogyasztása – a nagyobb adag és nehéz ételek fogyasztásával ellentétben – megelőzheti a vérnyomás leesését.

7. Viseljünk kompressziós zoknit!

A kompressziós zokni segít csökkenteni az alsó lábszárba és a lábfejbe jutó vér mennyiségét, és így ez más testrészbe jut.nA kompressziós zokni használata segít a visszeres vénákhoz társuló fájdalom csökkentésében is.

8. Kerüljük a hirtelen pozícióváltásokat !

Alacsony vérnyomás esetén, a hirtelen történő felállás, vagy leülés szédülést, esetleg ájulást okozhat.

Tünetek

A tünetek nem mindig nyilvánvalóak, de jelentkezhet fáradtság, homályos látás és a koncentrálóképesség csökkenésének formájában. Tünetmentes esetben az alacsony vérnyomás nem ad okot aggodalomra és nem tekinthető kórosnak.

Néhány esetben csak álló helyzetben idéz elő tüneteket az alacsony vérnyomás. A jelenség ortosztatikus hypotensio-ként ismert. Általában nem veszélyes, hacsak a pozícióváltoztatás nem vezet hirtelen vérnyomáseséshez, ami ájulást is kiválthat.

Szélsőséges esetekben az alacsony vérnyomás sokkos állapotot okozhat. A súlyos, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot oka, a testen átáramló vérmennyiség csökkenése, ami az egyes szervekben sejtkárosodást válthat ki.

A sokk tünetei az alábbiak lehetnek:

  • gyors, vagy felszínes légzés
  • nyirkos bőr
  • zavart állapot, vagy dezorientáltság
  • gyors szívverés
  • gyenge pulzus

Sokkos állapot esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az alacsony vérnyomásos állapot néha a mögöttes betegség kezelése miatt rosszabbra fordul. Általános orvosi vélemény szerint az alacsony vérnyomás csak akkor létezik, ha tünetet okoz. Az alacsony vérnyomással élőknek ismerniük kell az esetleges tüneteket és, hogy mely gyógyszerek váltanak ki további vérnyomásesést szedésük elkezdésekor. Az alacsony vérnyomás bármely tünetének mutatkozása azt is jelezheti, hogy a mögöttes állapotra kell figyelmet fordítani. Miután a sokkos állapot életveszélyes helyzet, bármely jelének és tünetének mutatkozásakor azonnali orvosi ellátás szükséges.

Egyéb tanácsok

Ha nem mutatkozik reakció a természetes megoldásokra, orvossal kell megbeszélni az esetleges kezelést a vérnyomás emelése érdekében.

További, megfontolandó tanácsok az alacsony vérnyomás esetén:

  • ne emeljünk nehéz tárgyakat
  • ne álljunk egy helyben sokáig
  • emeljük meg az ágyunk fejrészét
  • kerüljük a hosszan tartó forró vízfürdőt
  • igyunk sok folyadékot fizikai gyakorlatok, vagy mozgás során, és kánikula idején

Összefoglalás, kilátások

A sok problémát okozó magas vérnyomással ellentétben, az alacsony vérnyomás többnyire a jó egészségi állapot jelzése. Az érintetteknek ismerniük kell a tüneteket és jeleket, és orvoshoz kell fordulniuk amennyiben ezek problémát okoznak.