fbpx

Az influenza elleni védőoltás csökkenti a szívroham, stroke kockázatát

2003 tele óta, amikor is a férjemet leterítette egy csúnya influenzafertőzés, és ennek szövődményeként egy három hétig tartó tüdőgyulladás, ő már híven ragaszkodik az influenza elleni védőoltáshoz minden ősszel. Hozzá kell tenni, hogy az oltással elért hasznos következmények túllépnek a légzőrendszerhez kapcsolódó problémákon.

A Journal of the American Medical Association legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint az influenza elleni védőoltás harmadára csökkenti a szívroham, stroke, szívelégtelenség, vagy más súlyos kardiovaszkuláris betegség – akár végzetes – következményének esélyét a következő év során.

Mi a kapcsolat az influenza és kardiovaszkuláris problémák között?

Az influenzára a szervezet hatásos, sokféle gyulladást kiváltó immunválasszal reagál. Ennek következtében a belső érfalakon lévő lerakódás instabillá válik, ami vérrögképződéshez, ezáltal szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet” – mondja a tanulmány szerzője, Jacob Udell, MD, a torontói Women’s College Hospital kardiológusa és az University of Toronto tudós klinikusa.

Az influenzavírus által a tüdőben kiváltott változások csökkenthetik a vér oxigénszintjét, így a szív keményebb munkára kényszerül. A vírus közvetlenül is károsíthatja a szívizomsejteket, szívelégtelenséget.

Udell és kollégái hat klinikai kísérlet adatait gyűjtötték össze több mint 6700, átlagosan 67 éves beteg bevonásával. A kísérletben résztvevők mintegy egyharmada szívbeteg volt. Összességében, az influenza elleni védőoltásban részesült betegek a következő évben 36 %-kal kisebb arányban kerültek szembe súlyos kardiovaszkuláris eseménnyel, továbbá a közelmúltban szívrohamot átélt betegek esetében az influenza elleni védőoltás csökkentette egy jövőbeni szívroham, stroke és hasonló események kockázatát.

A szakemberek hat hónapos kortól általánosan javasolják az influenza elleni védőoltást. Különösen a magas egészségügyi kockázatokkal élők számára fontos: fiatal gyermekek, 50 év feletti felnőttek, a súlyos egészségügyi problémákkal küzdők, főleg kardiovaszkuláris betegségben, asztmában, vagy egyéb tüdőbetegségben, máj-, vesebetegségben, cukorbetegségben szenvedők, valamint a kisgyermekekkel, vagy magas kockázattal élő személyekkel foglalkozók.

A 65 évnél fiatalabb, súlyos egészségügyi problémákkal küzdő betegek több mint fele elmulasztja az évenkénti influenza elleni védőoltást csakúgy, mint a 65 évnél idősebbek egyharmada.

A szív egészséges állapotához kapcsolódó egyéb szokásokhoz képest, mint a rendszeres mozgás, egészséges étkezés, az évenkénti influenza elleni védőoltás sokkal kisebb erőfeszítést igényel. Még akkor is, ha egészségesek vagyunk, alacsony szívbetegség- kockázattal, miért nem teszünk meg mindent, hogy elkerüljük az influenza által okozott fájdalmakat, lázat, fáradtságot?

Önmagunk egy fertőző betegségtől való védelme mellett, az immunizáció segíti megvédeni, azokat is akik nem érintettek az úgy nevezett nyájimmunitás révén. Minél több ember immunizált, annál kevesebb lesz a fertőző kórokozót hordozó, és annál kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy akik nem immunizáltak, vagy rezisztensek, kapcsolatba kerüljenek vele.

_________________________________________________

Az influenza ellenes vakcinák elölt influenzavírusokat tartalmaznak. Évenként kerülnek összeállításra, hogy követni tudják a vírus változékonyságát azáltal, hogy az oltásban lévő antigének a lehető legpontosabban megfeleljenek az éppen eluralkodó vírustípusnak.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász – kardiológus