fbpx

A rendszeres szaunázás férfiak esetében csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

Egy friss kutatás azt állítja, a rendszeres szaunázás csökkentheti a férfiak esetében a magas vérnyomás kockázatát. Egy nemrég kiadott tanulmány szerint, a szauna használata nem csupán pihentető időtöltés; a rendszeres szaunázás csaknem felére csökkentheti a férfiak esetében a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) felmérése szerint, az USA-ban 75 millió felnőtt szenved magas vérnyomásban. A magas vérnyomás a szívbetegség és a stroke fő kockázati tényezője: 2014-ben az USA-ban több mint 410.000 ember halálát okozta. A magas vérnyomás megelőzését szolgáló stratégiák között említjük a szívkímélő étkezést, rendszeres testmozgást, és a testsúlykontrolt.

Az új tanulmány szerint a hetenkénti rendszeres szaunázás szintén segítheti a potenciálisan veszélyes állapot kockázatának csökkenését. A tanulmány társszerzője Dr. Francesco Zaccardi (Department of Medicine at the University of Eastern Finland) és kollégái, kutatásaik eredményét az American Journal of Hypertension-ban adták közre.

A vizsgálatok során a team 1621, 42-60 éves vizsgálatba bevont férfi adatait analizálta. A 7 éven keresztül folytatott kutatás során, a kutatók nyomon követték a résztvevők magas vérnyomásának, a 140/90 higanymilliméter szintről bekövetkező változását.

Felmérték, és gyakoriság szerint három csoportra osztották alanyaikat. A nyomon követés során összesen 251 férfinél alakult ki magas vérnyomás. Összehasonlítva a mindössze heti egyszer szaunázó férfiakat a heti három alkalommal szaunázókkal, további 24 %-os előny mutatkozott az utóbbi csoport alanyai javára. A magas vérnyomás kockázata 46 százalékkal alacsonyabb azoknál a férfiaknál, akik heti négy-hét alkalommal használják a szaunát.

A kedvező eredmény lehetséges mechanizmusa, hogy szaunázás során a testhőmérséklet emelkedik, aminek következtében a vérerek kitágulnak és megnőhet a véráram perctérfogata. Továbbá javíthatja az endotélium funkcióját – a vérerek belső falát borító szövet – ami pozitívan befolyásolhatja a vérnyomást. Dr. Zaccardi és a kutató team számít rá, hogy a következtetéseik tájékoztatást adnak arra is, milyen módon hat a szauna használata a kardiovaszkuláris funkcióra.

__________________________________________________

A szauna és a szaunázás szokása, a közelmúltban hazánkban is egyre nagyobb mértékben terjed a lakosság körében, az egészséges életmódra való törekvés és a kikapcsolódás jegyében.

A fenti cikk kizárólag nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent tanulmányok alapján ad áttekintést, a szaunázás emberi szervezetben megfigyelt hatásairól.

 

Egy megfigyelés szerint, a három hónapon keresztül folytatott rendszeres szaunázás kedvező hatással bírt a magas vérnyomásra, mintegy 15 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés, és 10 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomásértéket.

Dr. Seidner Judit belgyógyász – kardiológus