Rekha Mankad, M.D.
Az egészséges étkezésre való áttérés segít a szív egészségének javulásában, állandósult pitvarfibrilláció esetén a jobb közérzet megteremtésében, váltakozó szabályos ritmus és ritmuszavar mellett pedig a ritmuszavar-epizódok számának csökkentésében.
Az egészséges étkezés az alábbiakat foglalja magában:
- gyümölcsök
- zöldségek
- teljes kiőrlésű magvak
- alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek
- fehérjék, mint sovány húsok, diófélék, magvak és babfélék
- alacsony só- cukor- és telített zsír- (pl. transzzsír) tartalmú ételek
Pitvarfibrilláció (pitvarremegés) esetén tanácsolt az alkoholfogyasztás mérséklése, akár teljes elkerülése, miután az alkoholfogyasztás meglévő ritmuszavar mellett emelheti a pulzusszámot, helyreállított ritmusnál ismételt ritmuszavar veszélye fenyeget.
Cukorbetegség esetén a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell.
Nagyobb mennyiségű leveles zöldségek fogyasztásának elkerülése ajánlott bizonyos vérrögképződés megelőzésére alkalmazott vérhígító (Marfarin, syncumar) gyógyszerek szedése mellett. Az ilyen zöldségek K vitamint tartalmaznak ugyanis, ami befolyásolja a gyógyszer hatásait.
Beszélje meg kezelőorvosával az összes, étkezéssel kapcsolatos kérdéseit!
_________________________________________________________
A pitvarfibrilláció 60 éves kor felett a leggyakrabban előforduló ritmuszavar, melyet nem szabad orvosi kezelés nélkül hagyni. Ma már számos mód van arra, hogy a ritmuszavar megléte mellett is teljes életet éljenek a betegek, miközben a szívüket is kímélik. Ennek része –egyéb káros életmódbeli szokások javítása mellett- az egészséges táplálkozás is.
Dr. Seidner Judit
kardiológus- belgyógyász