fbpx

Pitvarfibrillációval diagnosztizáltak. Változtatnom kellene az étkezési szokásaimon?

Rekha Mankad, M.D.

Az egészséges étkezésre való áttérés segít a szív egészségének javulásában, állandósult pitvarfibrilláció esetén a jobb közérzet megteremtésében, váltakozó szabályos ritmus és ritmuszavar mellett pedig a ritmuszavar-epizódok számának csökkentésében.

Az egészséges étkezés az alábbiakat foglalja magában:

  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • teljes kiőrlésű magvak
  • alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek
  • fehérjék, mint sovány húsok, diófélék, magvak és babfélék
  • alacsony só- cukor- és telített zsír- (pl. transzzsír) tartalmú ételek

Pitvarfibrilláció (pitvarremegés) esetén tanácsolt az alkoholfogyasztás mérséklése, akár teljes elkerülése, miután az alkoholfogyasztás meglévő ritmuszavar mellett emelheti a pulzusszámot, helyreállított ritmusnál ismételt ritmuszavar veszélye fenyeget.

Cukorbetegség esetén a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell.

Nagyobb mennyiségű leveles zöldségek fogyasztásának elkerülése ajánlott bizonyos vérrögképződés megelőzésére alkalmazott vérhígító (Marfarin, syncumar) gyógyszerek szedése mellett. Az ilyen zöldségek K vitamint tartalmaznak ugyanis, ami befolyásolja a gyógyszer hatásait.

Beszélje meg kezelőorvosával az összes, étkezéssel kapcsolatos kérdéseit!

_________________________________________________________

A pitvarfibrilláció 60 éves kor felett a leggyakrabban előforduló ritmuszavar, melyet nem szabad orvosi kezelés nélkül hagyni. Ma már számos mód van arra, hogy a ritmuszavar megléte mellett is teljes életet éljenek a betegek, miközben a szívüket is kímélik. Ennek része –egyéb káros életmódbeli szokások javítása mellett- az egészséges táplálkozás is.

Dr. Seidner Judit

kardiológus- belgyógyász