fbpx

A hipertrigliceridémia kezelése omega-3 zsírsavakkal

Az American Heart Association (AHA) ajánlása

Az American Heart Association legutóbb a Circulation-ben publikált közleménye alapján 4 g/nap omega-3 zsírsav biztonságos és hatékony kezelést biztosít hipertrigliceridémia kezelésére, mind önállóan, mind más lipidcsökkentők mellett kiegészítő kezelésként.

A kutatók ajánlása az omega-3 zsírsavak farmakológiai dózisának (> 3 g/nap) lipid és lipoprotein szintet befolyásoló kedvező hatásain alapul, különös tekintettel az omega-3 zsírsav súlyos trigliceridek szintek (≥500 mg/dl) csökkentésében mutatkozó hatására.

2002-ben az American Heart Association napi 2–4 g adagban határozta meg a javasolt összes omega-3 zsírsav bevitelt, elsősorban az eikozapentaénsavra [EPA] és dokozahexaénsavakat [DHA] a trigliceridszint csökkentésére. Azóta az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége olyan vényköteles szereket hagyott jóvá, amelyek ezeket az összetevőket tartalmazzák, vagy önmagában csak az EPA-t.

Eredményeik alapján napi 4g omega-3 zsírsavakkal ( EPA és DHA hatóanyagokkal) történő kezelés legalább 30% -kal csökkentette a súlyosan emelkedett triglicerid-szintet. Az ikozapent etil, amely csak EPA-t tartalmaz nem növelte az atherogen LDL koleszterin szintjét.

A hipertrigliceridémia kezelésében az omega-3 zsírsavakat csak EPA-val és DHA-val vagy EPA-val tekintik hatékonynak és biztonságosnak a kóros trigliceridszintek csökkentésében. Nem növelik a káros LDL-koleszterin szintet, ha önállóan vagy sztatinnal párosítva alkalmazzák. Ezen túlmenően az omega-3 zsírsavak 4 g/nap adagban mérsékleten csökkenti a non-HDL-koleszterin és az apolipoprotein B szintet, ezáltal a teljes aterogén lipoprotein szint csökkenését eredményezi.

Randomizált, ikozapent-etillel végzett placebo kontrollált klinikai vizsgálatban, magas ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegekben statin és 4 g nap omega-3 zsírsav hozzáadásával a súlyos kardiovaszkuláris esetek előfordulása 25%-kal csökkent. A 4 g/nap vényköteles EPA és DHA hasonló vizsgálatának eredményei 2020-ban várhatók.

„Az omega-3 zsírsavak trigliceridszint-csökkentő hatékonysága, kiváló biztonságossága és tolerálhatósága értékes kiegészítő kezelési lehetőséget kínál – írták a szerzők az összefoglalójukban. A mai napig elvégzett klinikai vizsgálatokban a betegek kevesebb, mint 5%-a hagyta abba az omega-3 zsírsav-szerek szedését mellékhatások miatt. Ezek közül a leggyakrabban előfordulók: a halas ízérzet, hasmenés és émelygés.

Összességében az omega-3 zsírsavak klinikailag hasznosak a kóros trigliceridek szintek csökkentésében, felmerülő okok kezelése, valamint az étrend,- életmód-változatások alkalmazása után, vagy azok kiegészítéseként.

________________________________________________________

Az omega-3 zsírsavak nagy része esszenciális zsírsav, amit csak táplálkozással lehet bevinni a szervezetünkbe, hiszen nem vagyunk képesek az előállítására.

Az Omega-3 zsírsavak három legfontosabb formája az EPA, a DHA és az ALA.

Ezek közül az EPA és DHA az a két esszenciális zsírsav, amelyek megfelelő mennyiségben bizonyítottan hozzájárulnak a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához.

Az Omega-3 zsírsavak fogyasztásának pozitív élettani hatása túlmutat a szív- és érrendszer védelmén.

Korábban az AHA tudományos bizottsága az adatok elemzése után nem javasolta érrendszeri megbetegedés megelőzésére az omega-3 zsírsavak rutinszerű alkalmazását. Nem javasolta cukorbetegeknek, vagy cukoranyagcsere egyéb formáiban szenvedőknek sem, az atherosclerotikus megbetegedés megelőzésére.

Ezt a korábbi javaslatát „bírálta felül” most a tudományos bizottság az azóta befejezett randomizált vizsgálatok kedvező eredményei alapján.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus