fbpx

Vitaminok és táplálékkiegészítők – csupán pénzpocsékolás?

Harminc milliárd dollár. Az amerikaiak ennyit költenek évente vitaminokra és kiegészítőkre. A legátfogóbb elemzés szerint ennek az összegnek a nagy része elpazarolt pénz.

Az Annals of Internal Medicine-ben jelent meg a vitaminok és táplálékkiegészítők randomizált kísérleteinek átfogó elemzése, az ún. “esernyő felülvizsgálat”, amely a vitaminok és táplálékkiegészítők kardiovaszkuláris betegségekre és halálozásra gyakorolt ​​hatását értékelte.

A vitaminok és a táplálékkiegészítők használatának megfigyelési tanulmányait „egészséges felhasználói elfogultságnak” nevezik: azok, akik a vitaminok szedése mellett döntenek, gyakran elkötelezett hívei az egészséges életmódnak is.

A napjainkban rendelkezésünkre álló adatok alapján nincs olyan meggyőző erejű bizonyíték, miszerint bármely vitamin, vagy táplálékkiegészítő kedvező hatást gyakorolna az általános halálozásra.

Részletesebben :

277 randomizált vizsgálat, közel 1 millió résztvevő bevonásának elemzése után az eredmények kiábrándítóak. Csekély számú bizonyíték igazolta az omega -3 zsírsavak a miokardiális infarktus és a szívbetegségek védőhatására, valamint a folsav stroke elleni esetleges védőhatására vonatkozóan. Mérsékelt bizonyíték volt arra is, hogy a kalcium és D-vitamin kombinációja növelte a stroke kockázatát. De mindezek a hatások elég csekélyek voltak.

Miért? Hát, ne feledjük, hogy a vitaminokat többnyire a hiány szindrómájuk révén azonosították. Tudjuk, hogy a C-vitamin létfontosságú az élethez, mert hiánya szörnyű következménnyel jár. De soha nem volt sok értelme annak, hogy a szóban forgó kemikáliák bármelyikének a magas dózisú bevitele kiemelt előnnyel járna az egészség tekintetében.

Az igazsághoz tartozik, a vizsgálatok csak a halálozást és a kardiovaszkuláris kimeneteleket elemezte. Továbbra is lehetséges, hogy a vitaminok és táplálékkiegészítők a szubjektív életminőséget javíthatják. De ugyanez a pénzről is elmondható…

F. Perry Wilson, MD, MSCE cikke nyomán

_________________________________________________

Az ősz beköszöntével, majd különösen télen, minden évben fellángol a vitaminok, táplálékkiegészítők iránti érdeklődés. Pedig a természetes zöldség- és gyümölcsforrás, még ha szezonálisan változik is, elérhető. A vitaminok természetes forrásokból történő bevitele mindig egészségesebb. A vitaminok, táplálékkiegészítők egyértelműen az ismert kórképek, igazolt hiánybetegségek esetén javasoltak.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus