fbpx

A magas vérnyomás szövődményei

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- érrendszeri megbetegedés. Összefüggésben áll életmódunkkal, de kialakulhat más betegség által is.

Eleinte panaszokat nem okoz, leggyakrabban az általa okozott szövődmények miatt fedezik fel.

Leggyakoribb szövődmények

Szívmegnagyobbodás

A kezeletlen magas vérnyomás gyakori szövődménye a szívnagyobbodás. Ennek során a szívkamrák fala megvastagszik, az üregek kitágulnak, amely következményeként romlik a pumpafunkció. A koszorúerek nem tudják azonos ütemben vérrel ellátni a megnövekedett szívizomzatot, ezért oxigénhiányos állapot alakul ki. A szívizomsejteket érő hypoxia a sejtek elhalását eredményezi.

Érelmeszesedés a szív, agy, vese területén

Artériák falának merevvé válását jelenti, főként az agy, a szív, a vesék, és a láb ereit érinti. Leggyakrabban a magas koleszterin szint okozza az erek rugalmatlanságát, az érfalra kitapadt zsíros felrakódások plakkokat képeznek. Idővel kalcium szaporodik fel ezeken a területeken, mely tovább fokozza az érfal keménységét, illetve szűkíti a lumenét (artéria belsejét). Mivel a magas vérnyomás során a vér nagyobb intenzitásban gyakorol nyomást az érfalra, a hipertónia felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulásának folyamatát.

Az agyi erek elmeszesedése a stroke kialakulását jelentősen befolyásolják. A beszűkült artériát elzárhatja vérrög, vagy az érfalra gyakorolt magas nyomás az érfal repedését válthatja ki. Az agyvérzés legmeghatározóbb tünetei a végtagzsibbadás, beszédkészség megváltozása, látászavar.

A vese ereit érintő meszesedés a kiválasztás folyamatát rontja, veseelégtelenséget okoz.

Látáskárosodás

A nyomásfokozódás hatással van a szem ereinek működésére. Fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mivel a magas vérnyomás a látóideg károsodásához vezet.

Ha Ön a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjen most időpontot kardiológiai kivizsgálásra!