fbpx

A nők is horkolnak – ráadásul ugyanolyan hangosan…

Közkeletű tévhit, hogy a horkolás a férfiak problémája. Pedig egy friss tanulmány szerint a nők is horkolnak, bár többnyire nem ismerik ezt be. És még ha el is ismerik a horkolást, tévesen ragaszkodnak ahhoz, hogy nem olyan hangosan horkolnak, mint a férfiak.

A Journal of Clinical Sleep Medicine közzétett tanulmánya szerint az intézet alváskutatási programjában résztvevő közel 2.000 beteg közül, a nők mintegy 40 százalékát – akik nem-horkolónak tartották magukat – súlyos, vagy nagyon súlyos horkolási intenzitás jellemzi.

A horkolás az alvási apnoe egyik tünete lehet, ami növeli a súlyos következmények kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, és a stroke-ot.

A kutatók sajtóközleményükben így fogalmaztak: „Megállapítottuk, hogy a nők általában alábecsülik a tényt, hogy horkolnak, és alábecsülik a horkolásuk hangosságát is. A horkolás intenzitásában ugyanis nem volt különbség a nemek között.” – jelentette ki Dr. Nimrod Maimon, a Negev Ben-Gurion Egyetem professzora és a Soroka Egyetem Orvosi Központjának vezető belgyógyásza. „Az a tény, hogy a nők ritkábban ismerték el a horkolást és enyhébbnek minősítették, az egyik akadályát képezheti a klinikai alváskutatásban való részvételüknek.”

Az 1.913, átlagban 49 éves beteg közül 675 nő és 1.238 férfi vett részt a kutatásban. Az értékelés részeként a betegeket megkérték, töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben értékelik horkolásuk súlyosságát. Ezután, a betegek alvása közben a horkolás hangerejét digitális hangmérővel mérték. A horkolás intenzitását enyhe, 40-45 decibel, mérsékelt, 45-55 decibel, súlyos, 55-60 decibel, vagy nagyon súlyos, 60, vagy annál nagyobb decibelre osztályozták.

A horkolás hangerejének elemzése során kiderült, hogy a nők ugyanolyan hangosan horkolnak, mint a férfiak. Sőt, bár a nők 28 százaléka azt mondta, egyáltalán nem horkol, ebből mindössze kilenc százalék minősült valós ténynek. A férfiak körében a számok nem voltak élesen eltérőek: 6,8 százalékuk mondta, hogy nem horkol, míg a valóság csak 3,5 százalék volt. Az eredmények alapján a nők esetében az orvosoknak az alvási apnoe más jeleit kell keresni, mint a horkolás önminősítése, jegyezték meg Maimon és munkatársai.

Dr. Ryan Soose alvásszakértő egyetértett a megállapítással. A nők nagyobb valószínűséggel jelennek meg az orvosi rendelőben „nappali tünetek, mint gyengeség, fáradtság vagy a depresszió” panaszai miatt – mondta Soose, a University of Pittsburgh Medical Center alváskutató rendelőjének vezetője. „A férfiak esetében jellemzőbbek az éjszakával kapcsolatos panaszok, mint például fulladás, nehéz légvétel, vagy a túl sok fürdőszobai kirándulás miatti felébredés. Sok nőt, más problémák alapján, hibásan diagnosztizálnak, vagy egyszerűen elküldik őket, nem utalva őket megfelelő tesztekre és kezelésre.”

A probléma egy részét képezi az orvosok sztereotípiája a tipikus horkolóról, mondta Soose. „Sokan úgy vélik, hogy a horkolás csak a túlsúlyos, középkorú férfiak problémája” – magyarázta. „Ezen a területen el kell távolodnunk a hagyományos gondolkodásmódtól, és fel kell ismernünk, hogy a körülményeket eltérő módon és személyre szabottan kell értékelni mind a férfiak, mind a nők esetében.”

SOURCE: bit.ly/2DAXtal Journal of Clinical Sleep Medicine, online March 15, 2019.

Our Standards:The Thomson Reuters Trust Principles.

___________________________________________________

A „horkolás-kutatás” az utóbbi években rendkívül gyakori probléma, a felnőttek nagyjából 45-50 százaléka szokott horkolni, minden negyedik embernél pedig ez tekinthető általánosnak. A hivatalos meghatározás szerint a horkolás oka, hogy a belélegzett levegő áramlása akadályokba ütközik, a vibrálás pedig jellegzetes hanghatásokkal jár együtt. A horkolás lehet alig hallható, de rendkívül hangos és kellemetlen is.

Fiatalabb korban a horkolás tekintetében a férfiak vezetnek, ám a menopauza időszakára a nők is felzárkóznak melléjük. A horkolás alvási apnoe, vagyis alvás közbeni légzéskimaradás tünete is lehet. Ennek következtében az alvás nem pihentető, mert ismétlődő légzéskimaradások miatt reggel fejfájósan és fáradtan ébred az ember.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus