fbpx

Amit érdemes tudni több gyógyszer egyidejű szedéséről

Az idős betegek 30-40%-a szenved „polifarmáciában”, ami nem mást jelent, mint halmozott egészségügyi problémák miatt naponta legalább öt vagy több gyógyszer rendszeres szedését. Ez azonban potenciálisan káros is lehet.

Gyakran egy bizonyos állapot, mint például a pangásos szívelégtelenség kezelésére több gyógyszert javasolnak. Ugyanakkor a betegek által szedett gyógyszerek tüzetes átnézése után kiderül, hogy gyógyszereiket a tünetek enyhítésére, vagy egy másik gyógyszer mellékhatásainak kezelésére kapják.

Polifarmáciához vezethet, ha a betegek egy adott probléma miatt több orvossal is konzultálnak, aki a korábbitól eltérő gyógyszer szedését tanácsolja, de nem kap elég hangsúlyt, hogy esetleg melyik szer helyettesítésére alkalmazzák a bevezetni ajánlott új készítményt.

Fontos informálni és tudniuk a betegeknek, hogyan kezeljék a polifarmáciát, hogyan kerüljék el a negatív következményeket, mint például a több gyógyszer bevételének nehézségei, a magasabb költségek, a káros mellékhatások fokozott kockázata, a gyógyszer kölcsönhatások, valamint a kezelések és a gyakoribb geriátriai szindrómák (memóriazavarok, esések és inkontinencia).

Álljon itt néhány javaslat a polifarmácia elkerüléséhez:

  1. Vezessen pontos és frissített listát az összes gyógyszeréről (vényköteles, vagy vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek, gyógynövény termékek és étrend kiegészítők);
  2. Tájékozódjon, miért szedi az egyes gyógyszereket, melyek lehetnek az esetleges mellékhatások; Rendszeresen beszélje meg orvosával a gyógyszerek kezelési rendjét és kérdezze meg, vannak-e olyan gyógyszerek, amiket abbahagyhat;
  3. Az összes gyógyszert az előírt módon szedje;
  4. Használjon eszközöket a gyógyszeres kezelés egyszerűsítésére, mint például a heti vagy napi tablettadobozok.