fbpx

Az e-cigaretta használata növelheti a stroke és szívizominfarktus valószínűségét

Az e-cigaretta, bár korán sem tartalmaz annyi toxikus kemikáliát, mint a hagyományos cigaretta, de a legfrissebb kutatások alapján ezek az elemmel működő eszközök messze nem veszélytelenek a szívre. Az az elképzelés, miszerint, az e-cigaretta egészségügyi szempontból előnyösebb, mint a hagyományos cigaretta, már régen füstbe ment.

Meglepő kutatási eredmények

Az amerikai stroke társaság Hawaii -on rendezett 2019-es nemzetközi stroke-konferenciáján bemutatott, az e-cigaretta és a stroke kapcsolatát vizsgáló keresztmetszeti vizsgálatában bemutatták azokat a kutatási számokat, miszerint a stroke esélye az e-cigaretta-használók között 71% -kal magasabbak a nem-használókhoz képest. Hasonlóképpen, a szívroham vagy angina (mellkasi fájdalom) esélye is 59 és 40 százalékkal magasabb a hagyományos cigit e-cigarettával kiváltók esetében.

A tanulmány kutatói szerint az eredmények két dolgot jelenthetnek: az e-cigaretta közvetlenül stroke-ot, szívrohamot és anginát okozhat; vagy az e-cigaretta használói különböznek a nem használóktól (lehet, hogy eleve magasabb a stroke, infarktus kockázatuk, a nem használókhoz képest). Pontos következtetést így nem lehet levonni ezekből a megállapításokból, mert a tanulmány nem követte a résztvevőket hosszasan. További cél a hosszú távú tanulmány ezek elemzésére.

Ndunda és csapata 400 000 fős adatbázisból 66 795 válaszadót értékelt, akik rendszeresen e-cigarettát használnak, 343 856 soha nem használt e-cigarettát.

Felismerve, hogy a tanulmány e-cigaretta-használói is lehetnek jelenlegi vagy korábbi cigarettafüstölők, Ndunda és csapata tovább elemezte az adatokat, hogy kiküszöböljék a dohányzás hatását. Azonban ezt követően is rosszabb eredményeket kaptak az e-cigaretta felhasználók körében. „Azoknál az e-cigaretta felhasználóknál, akik soha nem dohányoztak 29 százalékkal magasabb a stroke esélye, 25 százalékkal magasabb a szívroham esélye és 18 százalékkal magasabb az angina, vagy a szívkoszorúér-betegség esélye”, értékelte a kutató az adatokat.

Valóban segíthet-e az e-cigaretta a dohányzásról való leszokásban?

Néhány e-cigaretta-felhasználó a szipkázást szereti használni a dohányzásról való leszokás egy lehetséges lépéseként. Egy 2019 januárjában, a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy az e-cigaretták hatékonyabbak voltak a dohányzás elhagyásában, mint a nikotin-helyettesítő terápiák.

Az első 2014-es e-cigarettáról szóló politikai nyilatkozatában azonban az American Heart Association az e-cigarettákat csak a legutolsó módszerként ajánlotta a dohányzásról való leszokásra, miután már megpróbálták a korábban jóváhagyott és tesztelt kilépési módszereket, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • nikotin tapasz vényköteles gyógyszerekkel vagy anélkül, például buproprion (márkanevek Wellbutrin és Zyban) vagy vareniklin (Chantix), melyek kémiailag segítenek megbirkózni a nikotin vágyakkal.

Ne feledjük! A leszokás folyamata közben, különösen amikor az nikotin helyettesítő készítményekkel történik, nagyon fontos az orvossal történő személyes konzultáció lehetőségének megteremtése.

Az e-cigaretta hatásai

Az e-cigaretta, amely a nikotint, az aromaanyagokat és más, az emberre mérgezőnek nevezett vegyi anyagokat (etilén-glikol, formaldehid és nehézfémek) olyan aeroszolra melegíti, amelyet a felhasználók belélegeznek, hozzávetőlegesen 12 évig (!) vannak jelen környezetünkben.

Nagyon kevés kutatás áll rendelkezésünkre az olyan eszközökkel kapcsolatban, amelyek emlékeztetnek a hagyományos cigarettákra, szivarokra vagy pipára. Ez a tanulmány azonban rámutat a tényre, hogy az e-cigarettával való „ gőzölés” messze nem biztonságos a cardiovasculáris rendszerre. „Ha eddig nem használt e-cigarettát, ne kezdje el!” – summázta Ndunda, a kutatás vezetője