fbpx

A szívritmuszavar jelzésére is alkalmas az új Apple watch

Piacra került az Apple watch legújabb fejlesztése, amely a szívritmus zavar detektálására, és akár EKG készítésére is alkalmas. Ezzel kapcsolatban egy átfogó amerikai tanulmány készült. A kutatásba 400 000 Apple watch felhasználót hívtak meg, az eredményeket New Orleansban az American College of Cardiology kongresszusán közölték először. Az Apple Inc (AAPL.O) által finanszírozott átfogó tanulmány adatai alapján a viselhető technológiai termék a jövőben fontos szerepet játszhat a szabálytalan szívverések detektálásban, és ezzel súlyos szívritmuszavar további monitorozásának szükségességét jelezheti.

A fejlesztők abban bíznak, hogy a technológia segíthet a szabálytalan szívverés leggyakoribb formája, a pitvarfibrilláció korai felismerésében, ugyanis a kezeletlen pitvarfibrillációban szenvedő betegek ötször nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot.

A 400 000 résztvevő közül fél százalék, mintegy 2000 fő esetében volt jelzés szabálytalan szívverésről, ezen esetekben további hordozható EKG monitorozást írtak elő a pitvarfibrillációs epizódok dokumentációjára. A résztvevők egyharmadánál, akiknél az Apple watch rendellenes impulzust jelzett, az EKG monitorozás során pitvarfibrillációt diagnosztizáltak, 84 %-ban az óra által jelzett rendellenes pulzus valóban pitvarfibrillációnak bizonyult – jelentették a kutatók. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a Apple watch figyelmeztető észlelése esetén a résztvevők 57 százaléka orvoshoz fordult.

A vizsgálat egyik vezető kardiológusa, Dr. Marco Perez hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményeit az orvosok használhatják, összevetve azt saját észleléseikkel, klinikai döntéseik meghatározásában.

Az Apple számára az eredmények támogatást jelentenek az egészségügyi ellátásba történő betöréshez. Az új Series 4 watch, amely csak a vizsgálat megkezdése után vált elérhetővé, képes elektrokardiogramot készíteni a szívproblémák észlelésére és jelenleg az USA Food and Drug Administration-tól származó szükséges engedélyre vár.

Dr. Deepak Bhatt, a bostoni Brigham and Women’s Hospital, kardiológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban, fontos tanulmánynak nevezte, mivel az ilyen típusú hordható készülékek használata egyre gyakoribbá válik.

—————————————————————————————-

Rendkívül nagy a jelentősége ezeknek a méréseknek a betegségek felderítésében, hiszen a stroke-ok túlnyomó többségét a ritmuszavar miatt kialakuló vérrög agyba sodródása okozza. A ritmuszavar kiderítése azonban nem egyszerű feladat, főleg nem a betegség elején, amikor ritkábban jelentkezik, rövid szakaszokban, sokszor csak éjszaka.

De még ha jelentkeznek is a betegek szívdobogás panaszával a háziorvosnál vagy a kardiológián, és ott EKG-t készítenek róluk, az esetek jelentős részében nem találnak semmit. Ami nem jelenti azt, hogy nincs is baj. Ilyenkor tesznek fel 24 órás EKG-t, és az esetek egy részében megtalálják a keresett ritmuszavart. Persze ennek is kisebb az esélye, ha nem túl gyakori a jelenség.

A statisztikai esélyeken javítanak az otthoni mérőeszközök, mert aki pár héten át magánál tart egy ilyen eszközt, panasz esetén gyorsan készíthet magának egy EKG-görbét, és elküldheti az orvosának. Néha akkor is kiderülnek gondok, ha egyébként az embernek nincs semmilyen észlelt panasza.

Dr. Seidner Judit kardiológus