fbpx

Gyomorégés vagy szívroham: mikor kell aggódni?

A súlyos gyomorégést és a szívrohamot néha nehezen lehet egymástól elkülöníteni. Ismerjük meg, miben különböznek ezek a jelenségek, és mikor van szükség azonnali segítségre!

Csupán túl sokat ettünk, és attól keletkezett égő érzés a mellkasunkban. Gyomorégés, ugye? Valószínűleg, de megvan esélye annak, hogy a mellkasi fájdalmat a szív csökkent vérellátása (angina), vagy a tényleges szívroham okozza.

Mennyire fedik egymást a gyomorégés és a szívroham tünetei?
A gyomorégés, az angina és a szívroham tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Még a tapasztalt orvosok sem tudják mindig megmondani a különbséget a kórelőzmények és a fizikai vizsgálat alapján. Éppen ezért, ha a mellkasi fájdalom miatt megy valaki a sürgősségi osztályra, azonnal teszteket végeznek, hogy kizárják a szívrohamot.

Mit kell tenni mellkasi fájdalom esetén, ha nem tudjuk biztosan, mi okozza?
Állandó mellkasi fájdalom esetén, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gyomorégésről van szó, sürgős orvosi segítségre van szükség. .
Ha több órán át tartó mellkasi fájdalmat észleltünk, beszéljünk kezelőorvosunkkal, kérjünk orvosi segítséget! Mind a gyomorégés, mind a kialakuló szívroham okozhat tüneteket, amelyek egy idő után eltűnnek. Nem biztos, hogy csak a hosszabb ideig tartó fájdalom figyelemfelhívó.

Mi a gyomorégés?
A gyomorégés a gyomorsav által okozott kellemetlen érzés vagy tényleges fájdalom, amikor a gyomorsav a lenyelt táplálékot a gyomorba továbbító nyelőcsőbe jut.

A gyomorégés tipikus jellemzői

 • A has felső részén keletkező, majd a mellkasba lépő égő érzés
 • Általában étkezés után, vagy lefekvéskor, vagy lehajláskor jelentkezik
 • Éjszakai felébredést okozhat, különösen, ha két órán belül ettünk lefekvés előtt
 • Általában savcsökkentők hatására enyhül
 • Savanyú íz keletkezhet a szájban – különösen lefekvéskor
 • Kis mennyiségű, a torok hátsó részébe visszafolyó gyomortartalommal járhat, (regurgitáció).

Melyek azok a jelek és tünetek, amelyek inkább a szívrohamot valószínűsítik?
A “tankönyv szerinti” szívroham hirtelen, présszerű mellkasi fájdalommal és nehéz légzéssel jár, amelyet gyakran fizikai megerőltetés vált ki. Azonban nem minden esetben jelentkezik így a szívroham. A szívinfarktus jelei és tünetei személyenként nagyon eltérőek. Ugyanakkor a szívroham egyéb tüneteit gyomorégés is kísérheti.

A tipikus szívrohamra utaló jelek és tünetei a következők:

 • Nyomás, szorító érzés, fájdalom a mellkasban, vagy a karban, amely a nyakba, az állkapocsba vagy a hátba sugárzik
 • Hányinger, emésztési zavar, gyomorégés, vagy hasi fájdalom
 • Légszomj
 • Hideg verejték
 • Fáradtság
 • Szédülés, vagy hirtelen megszédülés

A szívinfarktus leggyakoribb tünete mind a férfiak, mind a nők körében a mellkasi fájdalom vagy mellkasi diszkomfort érzése. Nőknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő egyéb tünetek is, mint például állkapocs-, vagy hátfájás, légszomj, és hányinger, vagy hányás. A szívproblémák gyakrabban jelentkeznek magas vérnyomás, cukorbetegség, vagy magas koleszterinszint mellett. A dohányzás és a túlsúly további kockázati tényezők.

Okozhatnak-e más emésztési tünetek mellkasi fájdalmat?
A nyelőcső izomgörcse a szívrohamhoz hasonló mellkasi fájdalmat okozhat. Az epegörcs fájdalma is terjedhet a mellkasra. Epehólyag-betegség esetén hányingert és intenzív, állandó fájdalmat észlelhetünk a has felső középső, vagy jobb felső részén – különösen zsíros étkezés után. A fájdalom sugározhat a vállba, nyakba, vagy a karokba. Bizonytalan eredetű fájdalom esetén azonnal forduljunk orvoshoz.
________________________________________________________________

A fenti cikk alapján gondolni kell arra, hogy a mellkasi fájdalmat a beteg emésztőrendszer is kiválthatja. Elsősorban a nyelőcső, a gyomor, az epevezeték és a hasnyálmirigy betegségeire kell gyanakodni. Valljuk be, hogy épp ezek a szervek lehetnek a közelgő ünnepek kárvallottjai. Jó, ha tudjuk, hogy olyan helyekre is kisugározhat, amikről azt gondoljuk, hogy a szív okozza. Az alapos kivizsgálás, az anamnézis végül is elvezet, vagy legalábbis el kellene vezetnie oda, hogy megszülessen a helyes diagnózis. Az, hogy ez mikor következik be, az egyes kivizsgálásoktól és a kezelőorvos tapasztalatától függ, miután a kardiológus kizárta a szívbetegséget.

Dr. Seidner Judit
belgyógyász-kardiológus