fbpx

A vérnyomásmérés helyes módszerei

Az orvos vérnyomásméréssel tudja megállapítani, magas-e a vérnyomásunk. A vizsgálatot belgyógyász-kardiológus, de háziorvos is végezheti. A vérnyomásmérő egy nagyon egyszerű, otthoni használatra is megvásárolható eszköz, azt viszont sokan nem tudják, hogy a felkészülés módja a vizsgálatra, a kar pozíciója és más tényezők akár 10 %-kal is változtathatnak a mérési eredményen. Ez önmagában elég lehet a magas vérnyomás elfedésére, szükségtelen gyógyszer szedésének elkezdésére, és a gyógyszeres kezelés, orvos általi helytelen beállítására.

Nemzetközi irányelvek speciális előírásokat ajánlanak a vérnyomásmérésre.

Az alábbiakban felsoroljuk a helyes vérnyomásméréshez szükséges teendőket:

  • Ne igyunk koffeintartalmú italt és ne dohányozzunk 30 percen belül a vizsgálatot megelőzően.
  • Öt percig üljünk nyugodtan a vizsgálat előtt.
  • A mérés alatt üljünk széken, lábunkkal a padlón, a karunk könyökkel feltámasztva kb. a szívvel egyvonalban.
  • A karmantyú felfújható része a ruhátlan felkar 80%-át fedje be.
  • Ne beszéljünk a mérés alatt.
  • Méressük meg a vérnyomást kétszer, rövid szünettel egymás után. Amennyiben 5 pont különbség mutatkozik a két mérési eredményben, harmadik mérés is szüksége.

Vannak olyan esetek, amikor el lehet térni a szabályoktól. Ha szédelgünk, amikor reggel felkelünk az ágyból, vagy ültünkből felállás után, méressük meg a vérnyomásunkat ülőhelyzetben és álló helyzetben, annak megállapítására, csökken-e az a pozícióváltoztatásra.

Miután a vérnyomás változik a nap folyamán, egyszeri mérés során az orvos ritkán állítja fel a magas vérnyomás diagnózisát. Legalább két méréssel tudja csak megerősíteni a diagnózist néhány héttel egymást követően. Kivételt képez az az eset, ha a mért eredmény 180/100 Hgmm vagy magasabb. Ez a mérési eredmény azonnali kezelést igényel.

Jó módszer a vérnyomást mindkét karban megmérni legalább egyszer, mert az egyik karban történő mérés  magasabb lehet, mint a másikban. Egy, a The American Journal of Medicine-ben, 2014-ben megjelent tanulmány szerint mintegy 3.400 embernél találtak átlagosan 5 pont különbséget a két karban végzett mérés során a szisztolés vérnyomásban. A kezelés meghatározásában a magasabb adatot kell figyelembe venni.

Általában a 160/100 Hgmm és 179/109 Hgmm közötti vérnyomást két héten belül újra ellenőrizni kell, míg a 140/90 és 159/99 Hgmm közötti mérési eredmény esetén négy héten belül kell az ellenőrző mérést elvégezni. A magas vérnyomást megelőző kategóriában (120/80 és 139/89 Hgmm között) négy-hat hónapon belül, a normál, (alacsonyabb, mint 120/80 Hgmm) mérési eredményt évente kell újravizsgálni. Ugyanakkor, az orvos tervezhet további konzultációt korábbi időpontra betegével, ha az előző mérések jelentősen alacsonyabb értéket jeleztek; ha szív-, agy- vesebetegség jelei mutatkoznak, vagy ha beteg más kardiovaszkuláris kockázati tényezővel bír.

A gyakran csendes gyilkosnak nevezett magas vérnyomás elsődleges káros jelentősége, hogy a véráram túl nagy erőt gyakorol az érfalakra. Kiváltó oka az esetek 90-95 %-ában többnyire nem meghatározható, azonban biztosan tudjuk milyen súlyos kockázati tényezőket képvisel, miután tünetei nem jelennek meg addig, amíg az agyat, veséket, szívet, szemet és más szervek károsodását nem idézte elő.

A fenti cikk felvázolja a magas vérnyomás rendszeres kontrolljának jelentőségét és összefoglalja a helyes mérés szükséges feltételeit.  

Dr. Seidner Judit

belgyógyász, kardiológus