fbpx

Az érelmeszesedés nagyobb kockázatát jelentheti a magas pajzsmirigyhormon-szint

Először fedeztek fel a kutatók kapcsolatot a középkorú és idősebb emberek esetében a magas pajzsmirigyhormon-szint és a szívroham, valamint a stroke legfőbb okozója: az érelmeszesedés és érelzáródás magasabb kockázata között. Az új tanulmány szerint a magas pajzsmirigyhormon-szint az érelmeszesedés kialakulásának magasabb kockázatával jár.

Az érelmeszesedést a belső érfalakon lerakodó lepedék, más szóval plakk okozza, mely az erek megkeményedéséhez és megvastagodásához vezet. A plakk zsírokból, a sejtek hulladék-anyagából, koleszterinből, kalciumból és az alvadt vér egyik összetevőjéből (fibrinből) áll. A lerakódó lepedék kritikus esetben megakadályozhatja a vér áramlását az érben, miáltal mellkasi fájdalom (angina), koszorúér-betegség, nyaki verőér betegség, periferiális érbetegség és krónikus vesebetegség alakulhat ki.

További potenciális rizikót jelent a lepedékdarabok leválása, amikor a törés mentén vérrög keletkezhet. A vérrög érelzáródást, és az elzáródás következtében szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.

A pajzsmirigy-túlműködés esetenként súlyos, szakorvosi kezelést igénylő betegség. A pajzsmirigy-hormonszint mérését – fenti kutatási eredmények tükrében – a túlműködésre jellemző tünetek (fogyás, szapora szívdobogás, álmatlanság, hasmenés, izzadás) megjelenése nélkül is el kell végezni, csakúgy, mint a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke kockázatának felmérésére végzett valamennyi szűrővizsgálatot.

Dr. Seidner Judit

belgyógyász-kardiológus