fbpx

Engedélyezett a pitvari fibrillációval élő betegeknek fizikai aktivitás?

Pitvari fibrillációm van. Végezhetek fizikai tevékenységet?
Válaszol Rekha Mankad, M.D.

A rendszeres fizikai aktivitás az egészséges életmód fontos részét képezi, jobb közérzetet okoz, és csökkenti a szívbetegségek tüneteit is, pozitívan befolyásolva a szív állapotát, pl. a gyakran előforduló szívritmus zavar, a pitvar fibrilláció esetén. A fizikai tevékenység segít megelőzni egyéb szívbetegségek kialakulását és a stroke-ot is.

Nemrég egy tanulmány arra következtetésre jutott, hogy a mérsékelt fizikai aktivitás biztonságos és hatékony a pitvar fibrillációban szenvedők számára. Javítja az életminőséget és segíti a testmozgásra és a mindennapi tevékenységeire való képességet. Ugyanakkor, a kutatás ellentmondásba került a pitvar fibrillációban szenvedők erőteljes fizikai tevékenységét illetően. Ezért, a fizikai aktivitás hatásának meghatározása érdekében még további kutatásokat kell végezni.

A kezelőorvos véleményét mindenképpen kérni kell, rendszers edzésprogram elkezdése előtt, az ő feladata hogy ennek biztonságát és hatásait esetünkben meghatározza. Néha kiegészítő gyógyszerek szedésére lehet szükség, pl. bétablokkolók, a túl gyors szívverés megakadályozására.

Az American Heart Association legalább heti 150 perc mérsékelt erősségű fizikai tevékenységet javasol minden felnőtt részére. Meg kell célozni erősebb gyakorlatok végzését is, legalább kétszer egy héten. Nyújtó gyakorlatokat is be lehet iktatni az aktivitás rutinjába.

A fizikai tevékenységek sokfélék lehetnek, mint pl.:

  • Lépcsőjárás
  • Séta
  • Kocogás
  • Úszás
  • Kerékpározás
  • Játéksportok

Nem kell aggódni, ha eleinte nem tudjuk sokáig végezni a gyakorlatokat. Még napi háromszor 10 perc tornázás is javulást hozhat egészségi állapotunkban.

Tehát kezdjünk el mozogni! Még akkor is, ha először csak rövid ideig tudjuk a gyakorlatokat elvégezni, tegyük, amire képesek vagyunk. Tűzzünk ki képességünket felülmúló célokat a lehető legjobb fizikai állapot és állóképesség elérésére érdekében.


Már nagyon régen tisztában vagyunk a rendszeres testmozgás egészségi állapotunkra gyakorolt pozitív hatásával. Természetesen bizonyos betegségek, vagy fizikai korlátozottság esetén, a körülményekre tekintettel orvosi előírás szükséges a testmozgás-program kialakítására. Szívbetegségben szenvedőknek is javasolhatunk fizikai aktivitást, mindig az adott probléma figyelembevételével. A pitvari fibrilláció, olyan szívritmus rendellenesség, amelyre a fentiekben leírt módon állapot és közérzet javító hatása is lehet a rendszeres testmozgásnak.   

Dr. Seidner Judit
Belgyógyász kardiológus